Pages

Friday, November 28, 2008

Antara haah benar dan betul..

Seorang pelancong Australia nampak kebingungan ketika mencari sebuah restoran makanan barat di Jalan Pasir. Tak lama kemudian seorang budak kecil melintas didepannya dan tanpa fikir panjang dia cuba bertanya pada budak kecil itu dengan bahasa melayu yang kucar kacir.


"Maaf dik.. tumpang tanya.. Apa betul ini jalan Pasir?"
Budak kecil itu mengangguk sambil menjawab... "ha'ah"

Pelancong itu tidak faham perkataan 'ha'ah'.

Namun kerana budak kecil itu mengangguk. Dia yakin bahawa jawabannya adalah betul. Masih dalam kebingungan. . melintaslah pula seorang remaja di depannya.
Lalu sekali lagi dia bertanya..

"Maaf dik.. tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini adalah jalan Pasir?"

Budak remaja itu mengangguk sambil menjawab, "Benar"
Nampaknya pelancong itu tidak juga memahami perkataan 'benar'. Namun kerana budak remaja itu mengangguk.. dia yakin yang jawabannya adalah betul. Masih dalam kebingungan, melintaslah pula orang dewasa.. lalu pelancong itu segera bertanya

"Maaf encik..
saya tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini Jalan Pasir?"

Orang dewasa itu mengangguk sambil menjawab, "Betul."

Akhirnya pelancong itu merasa puas.. tapi masih kehairanan.. lalu Untuk menghapus rasa keraguannya. . dia bertanya lagi..

"Saya keliru.. Tadi saya bertanya kepada budak kecil, tapi jawabannya 'ha'ah'.. lalu saya bertanya kepada seorang remaja muda dan jawabannya 'benar'. akhirnya saya bertanya kepada encik dan encik menjawab 'betul', tapi semuanya mengangguk. Sebenarnya mana yang betul?"

"Oh, itu maksudnya sama aja.. Kalau yang menjawab 'ha'ah' bererti latar belakang pendidikannya sekolah rendah aje...
Kalau yang menjawab 'benar', orang itu latar belakang pendidikannya pasti sekolah menengah.. dan kalau yang menjawab 'betul' itu pastinya orang itu ada sarjana," jawab orang dewasa itu...

"Jadi.. Anda tadi menjawab 'betul', bererti anda seorang sarjana ya?" tanya Pelancong lagi..

Orang dewasa ini terus mengangguk sambil menjawab, "ha'ah"

Da 3rd Rikie...

Next week insyaAllah skuad briget banjir akn turun padang tuk membantu penduduk Kg. Seberang Takir dlm usaha2 kemasyarakatan..hahaha..tak de lah.men2 je tu.dlm perancangan ktorg memang akn mengadakan satu program ngn kerjasama JKKK kg Seberang Takir, Kuala Terengganu.


ni la antara kawasan program kami nnti

Tuk melicinkan segala proses,kami skuad rikie yg terdiri drp Am, Shakeer, Sobre, Zila, Alia, dak Jajai n sy sndirik telah buat sedikit meeting la pd 26hb lps.n segala permasalahan juga kasi clear btOl2 supaya time program nnti takde la kalot sgt..btOl tak???

homestay tuk VIP

Hari tu gk kitorang de wt meeting sket ngn LPPKN, s/u Kerajaan Trg, n Parlimen sana.Hope sume program yg disusun dpt bjalan ngn lancar la ek.=)

Shopping jap kt pasor payang..=)

Tuesday, November 25, 2008

RMWD TROLAK TIMUR..

Klo sbelum ni sy pernah join RMWD di daerah Kampar, kali ni sy join lak RMWD fasa 3 yg telah selamat dijayakan di Felda Trolak Timur, Slim River Perak pada 21 hingga 23 November 2008 yg lps.pjalanan dr UKM ke sana lebih kurang 4jam gk la kot..++ ngn benti mkn n solat.

sebelum senamrobik

Pengisian program yg disusun juga sesuai dgn objektif program kami dan keadaan persekitaran kg tersebut.antaranyer ialah gotong-royong, motivasi, mlm kebudayaan dan jungle tracking.suasana di kg tu memang sejuk giler.nk mndi pagi2 pon tak sanggup rasenyer..huhu

rumah kecik

Sy juga difahamkan yg felda berkenaan memang jd tumpuan pihak tertentu yg gemarkan persekitaran yg senyap,aman dan tenang.tuk pengetahuan sume,Felda Terolak Timur sebenarnyer berjiran je ngn Banjaran Titiwangsa.maybe tu lah antara sbb mengapa kg berkenaan sentiasa sejuk lebih2 lg pd waktu mlm.

Kami juga sempat menikmati kesejukan air terjun dari puncak bukit yg sememangnyer mempersonakan dan menenangkan minda.

Kt cni sy selitkan beberapa gambor tuk tatapan kalian sumer.hrp2 dpt singgah sana lg pasni n menikmati segala keindahan yg tersedia.

di majlis penutup

ngah jungle tracking

setelah keluar dr jungle tracking..=)

bergambar kenangan dgn semua peserta

Friday, November 21, 2008

Perihal merdeka...

Suasana kampus kt UKM skg nih da sunyi sepi sket.maybe sbb ramai yg da blk n da abes exm final kot.klo b4 ni kte tgk ramai je bepusu2 g ptsl tuk stdy,skg da xde da..masing2 duk bz meng-pack-ing brg lak..hahaha

Ptg td pon sy bz packing brg gk.sbb sok da nk check out kolej.tetibe tetdo lak.ptg td ujan..tu yg best je landing.hahaha tuk pengetahuan sume,setiap bilik kena dikosongkan b4 dorg check out.so,masing2 poning lalat la nk cari tempat tuk sumbat barang..

Ngah syok tdo tu,tetbe tkejut ngn bunyi mercun.POWN!!! adOyai..tekejut mak!!!kco tul org nk tdo..adehh da merdeka la katakan.nk blk umah lak tu..men mecun je la taw dorg nih..isk3 tak taw la da jd budaya ke apa kt Malaysia ni meraikan sesuatu ngn mecun.klo tak de mecun tak sah!!! tak kira la ape pun,pesta konvo,raya,merdeka,raya cina atau pape lah..bak kata mak cik sebelah umah,tak de mecun, tak best!!!

Tapi kira ok la bunyi mecun ptg td tu.sbb bunyi tu telah mengejutkan ak tuk solat maghrib..huhu pape pon,kemas barang lom abes.ok la ek.nk g sambung kemas barang..

Adios...=)

Tuesday, November 18, 2008

Ingin Dihormati???

Salam...

Hidup bergelar mahasiswa sbenarnya boleh dikatakan mudah dan juga boleh dikatakan sukar.knp sy kata begitu????sbbnyer sume bgantung pd diri kte..samada nk jd normal person or bz like PM.kte pk blk main kte dtg ke U utk ape..adakah hanya utk blaja semata-mata or nk kutip seberapa bnyak ilmu len yg maybe kte takkan dpt di blik kuliah..kte juga boleh memilih tuk jd diam sediamnyer dlm kampus dan rutin harian hanyalah blaja blaja dan blaja..

Tp sume tu bkn pilihan sy.sepanjang sy bekecimpung dlm dunia berorganisasi dlm kampus UKM ni,sy bnyak perhatikan lagak para pemimpin2 persatuan ank negeri,fakulti dan tak lupa jaksa2 kolej dlm organize sesuatu.

Bila bcakap soal pemimpin,mesti la kena mengarah kan???dan da tentu kena ada pengikut (berdasarkan subjek kemahiran kepimpinan sem lepas..hahaha)btol tak???tp mcm mne kte nk pastikan pengikut kte melaksanakan setiap apa yg kte arah???haaa...cuba kte pikirkan sama2.

Macam mne ciri2 yg perlu ada pd sorg pemimpin sebenarnyer???okay...cth la ek..ni cth je taw..pd satu ketika maybe jawatan Ali(nama samaran utk meneyedapkan cerita) hanya AJK dlm sesuatu program.dan Ali selalu melambat2kn keje yg diberi.ske beri alasan dan tak dtg meeting.tp pada satu ketika Ali diberi peluang lak tuk memegang jawatan Ketua Pengarah..dan da tiba masa tuk Ali merancang dan sekaligus mengarah ank buahnyer..

Persoalan timbul di sini.adakah org len akan respect pd Ali???mungkin akan ada suara2 halus yg muncul"...ala..pandai mengarah je,buat malas...dlu die lg malas".. sama2 la kte pikirkan ek.sbb kte sume blaja dr skg.nanti ble kte da keje senang la sket.dan da tentu bos syg kt kte..btol tak????

Sebenarnyer bkn senang tuk kte mendapatkan rasa hormat,dipandang tinggi da kagum dr sesorang tp tuk menghancurkannyer cukup senang..sama2 la kte berusaha supaya kte ada ciri2 tersebut dan disenangi oleh setiap org.

Ingatla rakan2, setiap drp kte diciptakan utk menjadi khalifah di buka bumi Allah yg serba indah ini.

Wassalam...

p/s:blaja jgn lupa taw.jge ponter..=)

Monday, November 17, 2008

Mari belaja BI...

Seorang anak baru habis menuntut di luar negera diuji oleh ayahnya yang sebenarnya tidak tahu berbahasa ingeris sedikitpun, untuk mengetahui sejauh mana kemampuannya anaknya berbahasa ingeris

Ayah : "Buku dalam BI.. apa?"

Anak : "De buk" (the Book)

Ayah : "Pena dalam BI..apa?"

Anak : "De pen" (The Pen)

Lalu ayahnya berfikir bahawa BI adalah senang..setiap benda dalam BM bila diterjemah ke BI mesti ada 'De' dan perkataan berikutnya dipendekkan...

Lalu ayahnya menemui rakannya dikedai kopi..

Si Ayah : "Aku boleh berbahasa BI"

Rakan : "Ok.. cuba cakap dalam BI...'Kambing makan rumput'

Si Ayah : "De kam de mak de rum"



p/s: moral of da story..mempelajari lebih dr satu bahasa amat penting dlm zaman globalisai skg nih.jgn smpai kte diperbodohkan org..=)

Saturday, November 15, 2008

Tagged..

Adoyai...
got a tag from dodot..
saje nk kenakan org la tu..

1.take a screenshot of your desktop without moving/closing any of the windows.tag 5 people!!


Cantik kan wallpaper aku tu???muahahah..
Seb bek time ni ngh tak wt pape.duk ngarut2 je..leh la lyn ko dodot..
emm..tak rase nk tag sape2 pon..tp seronok gk men mendalah nih..hahaha
epi tagging la sume yg da tekena ek..

adios..=)

p/s: rini lom stdy pon ag.bgn lambat n ngarut2 je ngn laptop nih..

Jejak Syurga atau Neraka...

Kemanakah kita...


-->Kita sekarang dihidupkan oleh Allah, di bumi Allah dan di dalam zaman yang telah Allah tentukan. Selepas itu kita akan dikembalikan, sama ada disedari atau tidak ke salah satu daripada dua tempat yang kekal abadi iaitu syurga atau neraka.
Sekarang kita sedang berjalan ke destinasi yang kita sendiri pilih - syurga atau neraka. Allah telah menyediakan dua jalan untuk kita pilih. Terpulanglah kepada kita untuk memilih sama ada jejak ke syurga atau jejak ke neraka.
Namun begitu, Allah sudah memberitahu kita di dalam Al-Quran, tentang betapa nikmatnya kehidupan dan pengalaman manis di syurga. Begitu juga dijelaskan betapa azabnya kehidupan dan pengalaman ngeri di neraka. Nabi Muhammad saw. juga menguatkan lagi melalui hadith-hadithnya yang masih segar dibaca dan didengar hingga ke hari ini.
Sebagai makhluk yang diberikan kesempurnaan akal fikiran, manusia boleh berfikir kesan dan risiko yang bakal diterima akibat dari sesuatu tindakannya. Setiap sesuatu itu ada sebab-musababnya. Allah masukkan seseorang ke syurga kerana dalam hidupnya di dunia ini, dia memilih jalan ke syurga. Begitu juga Allah masukkan seseorang itu ke neraka kerana dalam hidupnya dia sengaja memilih jalan ke neraka. Terpulang kepada kita hendak mengikuti jejak syurga atau jejak neraka...
Pilih dan ikutlah jalan ke syurga sebagaimana yang disenaraikan di bawah:
  • beramal semasa muda lagi
  • bertolong-tolongan kerana Allah
  • jauhi diri dan keluarga dari zina
  • mendidik anak kewajipan beragama
  • mendirikan solat wajib dan sunat
  • bertahajjud di tengah malam
  • menangis dan menginsafi diri kerana takut akan ALlah
  • bersedekah, menderma dan berwakaf secara senyap
  • berpaut hati pada masjid
  • sentiasa belajar hal-ehwal agama
  • sembahyang berjemaah
  • selalu berada di tempat pengajian agama
  • menziarahi orang sakit
  • mengiringi mayat hingga ke kubur
  • mengadakan khenduri cara Islam
  • mendamaikan pergaduhan
  • menolong anak yatim dan miskin
  • dan lain-lain perkara kebajikan

Pada masa yang sama hindarilah jejak neraka yang disenaraikan di bawah:
  • tidak mengajar anak hal-hal keagamaan
  • kaya tapi bakhil
  • menipu
  • mengambil arak, dadah dan yang memabukkan
  • mengadakan majlis maksiat
  • berzina
  • memakan harta anak yatim
  • meringankan sembahyang
  • tidak mengeluarkan zakat
  • panjang angan-angan dan tak mahu bertaubat
  • meninggalkan sembahyang
  • durhaka kepada ibu bapa
  • berbuat fitnah
  • suami dayus (membebaskan isteri)
  • ibu bapa dayus (membebaskan anak)
  • makan harta haram
  • berbohong dan berdusta
  • menggunakan sihir
  • dengki dan khianat

Sementara kita diberi peluang oleh Allah untuk memilih jalan yang menentukan nasib kita pada masa hadapan, marilah sama-sama kita saling bantu-membantu menegakkan amar makruf dan nahi mungkar yang dewasa ini sudah kurang berfungsi dan tidak diberi keutamaan lagi.
Renung-renungkan..selamat beramal..=)

Friday, November 14, 2008

My last paper...

Next paper aku 19hb.subjek Power Electronic Machine.lambat ag.tp ntah sempat ke tak nk abeskan stdy nih.nmpak cm senang je kot bg sesetengah org yg sememangnyer power,tp bg aku agk susah la.

Mood aku nga tak stable la..rini sakit kpale yg sgt.then ble aku sakit kpale da tentu aku jd serabut n maybe sedikit 'senyap'.tak ckup tdo kot.asek bjaga mlm je.aaaaaaaaaargh!!! tensen pon ade.

Time2 cmni la nk kuor mcm2 dlm pale nih.nape ek????can anyone tell me???ngn marketing opkim,recycle,masalah tmpat li,utang ngn ukm,stdy ag..mcm2 lah..adehh..poning2..

Pape pon idup mesti diteruskan.bab kata member time matrik aku dlu, "layankan je idup ni..." sowie la ek dak bcuk.bknnyer org tak nak lyn.tp nga blurr..tlg la phm ek.i really need u rite now...

Thursday, November 13, 2008

Doakan kesejahteraan dia...

Abgku di hospital...

Koordinat:blik UPSM..
Saat ak mnulis entri ni ak tak pasti samaada abgku skg kt hospital lg or kt umah die.abgku mngalami sakit buah pinggang.yg kritikal..skg nih hanya menunggu penderma shj krn kedua2 buah pinggangnyer da tak leh nk bfungsi lg.

Ak sdey.2 ari lepas papa ak call n suh g tgkkn abg aku yg dikatakn akn operate pd hari rabu iaitu smlm.nk tebuk kt ketiak lak.b4 ni die da tebuk kt leher.tp ak exam smlm.ak try msg abg ak tp die tak reply lak.ak juz nk taw die duk wad brape je.td call umah takde lak org angkat.

Ak memang nk g kt die.tp skg bnyk lak masalah timbul.n yg paling ketara ialah ak nga pokai!!!tp klo nk diikutkan ble masa ak de duit???huhuhu sem ni ptptn mne dpt.sbb result exm sem lps teruk sgt.lesen ak nga mati skg.da 2minggu da meronggeng tnpa lesen.helmet lak rosak..lg satu ak tak taw sgt jln nk g Hospital Selayang tu..huhuhu sdeynyer idup ak nih..hanya Tuhan je yg taw..

Abg..btahan la ek..adikmu sentiasa mendoakan kesejahteraanmu..

Wahai sahabat...

Jgn la kamu merasakan diri kamu sudah ckup hebat.jgn asek mncari kesalahan org dan jgn juga asek mnjaga tepi kain org len.

Sebaliknyer cermin la diri sndiri terlebih dlu.jika benar kamu hebat,bantu la kwn2 yg len.jgn biarkan mereka terus tenggelam,terus terpesong dgn haluan mereka.bimbing la mereka.bantu la mereka dlm menangani masalah yg sedang mereka hadapi.

Permintaanku hanya satu, buang la tabiat ske bcakap buruk di belakang, tp bersikap manis di depan.sememangnyer itu hanya perangai si pengecut.sama2 la kita mewujudkan suasana harmoni dlm persahabatan ini.

Pesanan ini bkn ditujukan khas pd sapa2.tp juga tuk diri aku sendirik.maap la jika ada sesape yg terasa.entri ni hanya sekadar tuk mengingati.bahawa setiap manusia ada hati dan perasaan n ada kelemahan masing2.

Sesungguhnyer kamu semua adalah adik bradikku wahai sahabat...


sekadar gambar hiasan

I'm YouRs...

I'm YOURS


Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you're so hot that I melted
I fell right through the cracks
and now I'm trying to get back
Before the cool done run out
I'll be giving it my bestest
Nothing's going to stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find love love love
Listen to the music of the moment people dance and sing
We're just one big family
And it's our God-forsaken right to be loved love loved love loved

So I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours

Scat

Well I've been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
My breath fogged up the glass
And so I drew a new face and laughed
I guess what I've been saying is there ain't no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It's what we aim to do
Our name is our virtue

But I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find that the sky is yours

There's no need to complicate
Cause our time is short
This is our fate, I'm yours



Wednesday, November 12, 2008

Ragam exam...

Bak kata org, lain padang lain belalangnyer.sama la ngn prangai mnusia ni..len org len ragamnyer.bkn nk berleter pnjg yer,tp juz nk share sket la sempena ngn demam exam yg tgh hebat melanda seluruh Malaysia skg nih.

Sebelum nk stdy tu 1st skali kenali diri anda.bknnyer ape,len org len cara die stdy..cni de gk la cth2 suasana yg bese diguna pakai oleh sume org:-

i - mesti sorg2
ii - memerlukan muzik
iii - memerlukan teman
iv - tak leh terlalu snyap or terlalu bising
v - ske stdy dlm psekitaran yg sgt senyap

Ble anda da knl diri anda,bru la senang nk pilih tempat n nk stdy tnpa gangguan.cuma mungkin ngntuk je yg ske mnyerang...btOl tak??? haaa...pape pon,jgn mudah berputus asa ek.

Tu bru je bab suasana tempat stdy.lom sentuh ag sal cara stdy lak.haaa...pk sndirik la ek.de org ske stdy smbil men lptop, de yg ske stdy smbil baring, n tak kurang gk de yg ske stdy smbil mnyanyi..adehh..mcm2 gaya ada ek.

Tp yg pasti setiap usaha pasti ada kejayaannyer..nasihat ni bkn sj ditujukan tuk sesape yg membce, tp tuk diri sy sndirik gk..moga kita sama2 beroleh kjayaan ek..amin

Sunday, November 9, 2008

Hohoho~

Would u...!!??--

You have this friend since elementary and after college the both of you lost contact with each other. But she is someone really special to you, and you are someone very special to her too. Five years later you receive a phone call from her.

"Hi, I'll visit you" she says.
"Hi, Leah, when?" you ask her.
"Just wait for me" she replies.

It seems weird but you prepare for her coming anyway. One rainy night you hear a knock on the door. And you're surprised to see that it's your friend Leah. Losing touch for five years is so long and you start talking about everything. The both of you even go to your room upstairs. Suddenly there is a power outage, but the two of you continue talking by candle-light.

Then the phone rings.

"I'll just get the phone downstairs," you say.
"No, don't get it, we're in the middle of our talk," she says.
"It might be important," you say.
"Okay if you say so, but promise me you'll be back," she says.

You promise her a million times that you'll be back.
Then you run downstairs to answer the phone.

"Hello," you say.
"Hello," says the person on the line.
"Yeah?" you say, wondering who it is.
"I'm calling on behalf of Leah's family. They had an accident and her parents are in the hospital right now," he says.
"How are they?" you ask.

He continues, "They are injured but stable. But I'm sorry to say that Leah died. We found your name and phone number in Leah's purse..."

His voice trails off as you look up at the long stairs.

Cuba jwb teka-teki nih...

Haaaa...pe kata kite men teka-teki rini.klo pandai jwb la yer.tp jawapannyer memang da siap tersedia..

Soalannya adalah seperti berikut: -

S : Kalau masuk kandang kambing mengembek, apa nak buat kalau kita masuk kandang harimau?
J : mengucaplah 2 kalimah syahadat sebelum kena ngap.

S : Apa dia: ayam di luar, ikan di dalam?
J : Ikan sardin cap ayam.

S : Bebanyak tempat, dimanakah air tidak pernah cerah?
J : Ayer Hitam (Air Hitam)

S : Kalau semua binatang jadi ikan, ikan jadi apa?
J : Ikan jadi banyaklah.

S : Bebanyak ikan, ikan apa yang selalu sakit perut?
J : Ikan kembung.

S : Apa dia: bila kecik dia hitam, bila besar jadi putih?
J : Michael Jackson.

S : Bebanyak singa, singa apa yang tak makan daging?
J : Singapura.

S : Kenapa hidung lembu sentiasa berair?
J : Lembu tak tahu nak kesat hidungnya dengan tisu.

S : Burung apakah yang paling penyayang?
J : Burung belatuk... sebab dia bela atuk.

S : Lembu apakah yang selalu dicari?
J : Lembu apalagi... lembu yang hilanglah.

S : Kalau seorang,sendiri tau.Kalau berdua,dua-dua sama tau.Bertiga,tiada siapa yang tahu kecuali orang yang buat.Kalau berempat, lagilah tak tahu... apa dia?
J : Kentut...


S : Bom apakah yang tak pernah meletup?
J : Bomba ataupun kuih bom.

J : Kereta apa yang orang tak pernah panggil kereta?
S : Teksi.

Saturday, November 8, 2008

Mencari kenalan lama...

Tak salah rasanyer tuk kite mngingati setiap rakan kte.tetibe tringin lak nk jmpe sume kwn2 time skOla dlu semula.tuk pngetahuan sume,aku da lama tpisah ngn hampir sume kwn2 sperjuangan dlm kls aku tu.so,sape2 yg rasenyer penah satu skola ngn aku hrp dpt contact aku la ek...

1994-1999 : Sek. Keb. Beladau Kolam, Terengganu.
1 Anggerik
2 Anggerik
3 Anggerik
4 Anggerik
5 Anggerik
6 Anggerik

2000-2002 : Sek. Men Keb. Belara, Terengganu.
1Ks1
2Ks1
3Ks1

2003-2004 : Sek Men Teknik Wakaf Tembusu, Terengganu.
4KM2
5KM2

2005-2006 : Kolej Matrikulasi Johor.
Praktikum 34

Tp aku lebih prefer pd member2 time skOla rendah dlu.bnyak kenangan besama ngn dorg yg tak leh nk dilupakan...hrp kte dpt bkumpul smula la ek..windu korang sume..=)

Thursday, November 6, 2008

Loghat mana lebih munasabah??

Timbul persoalan, loghat daerah manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah munasabah.haaa nk taw sbbnyer???

Bahasa Melayu standard:
"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya tiada."


Loghat Utara (kedah):
"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek dio tak dok."


KESIMPULAN: Tidak mungkin pipi emaknya tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada memang munasabahlah!!

Hahahahaha....

Wednesday, November 5, 2008

In memory...



Ngah syok membelek koleksi gmbor dlm laptop aku ni tetibe teringat lak ngn opkim yg baru je aku pg bru2 nie.nme pgram tu Program Rakan Muda Wawasan Desa pd 17-19hb 10 2008 di daerah kampar,Perak.sume kenangan kt sane kembali segar dlm kpala..windu la ngn masakan umie yg penuh dgn kasih syg keibuan.


Program kt sne kira best gk la.sesampai je ktorg terus dibagikan kpd kuarga angkat n mlm tu kitorg sepatutnyer de Forum Perdana.tp cancel lak last minit.so,pgram diteruskan ngn latihan tuk malam kebudayaan.Sok nyer ktorg di bwk msuk Gua Tempurung n pd ptg lak de gotong-royong.haaa mlm tu happening sket la sbb mlm kebudayaan.masing2 nk tunjuk bakat.aku pon turut sama la..hek3 paling best rahmah kena blakon jd ibu mngandung..hahaha


Sok pagi kami semua de sukaneka n terus mjlis penutup.n tak lupa gk kt kg tu de sungai..best woOo berendam..hek3 sebelum blk pon sempat ag men sungai.


Pape pon,aktiviti ni memang best la.n yg paling best dpt masuk gua.rugi sape yg tak jOin..heh

Lagi dua paper...

Hai sume...de gk mse tuk aku melepak rini..bknnyer ape,bru je pas exam pagi td..so,nk release tension la gk..next paper lambat ag..lalala~ tp jgn igt leh lepak je taw..subjek killer tu..huk3

Lagi dua paper aku tu mikroprosesor ngn mesin elektronik.agk killer gk la..ckup la ak fobia ngn subjek analog semalam..huk3 bnyk seh nk kena hafal..teori skali ngn rumus...pape pon,doakan tuk aku ek..

Moga berjaya gk tuk kengkawan sume..=)

Saturday, November 1, 2008

Ohh Otomen..



Pulau Hokkaido jauh ketengah
Gunung Fuji bercabang tiga
Hancur Raksaser dikandung tanah
Ultraman yg baik dikenang jua

Dua tiga Raksaser berlari
Maner nak samer Raksaser Kero
Dua tiga Ultraman boleh kucari
Maner nak samer Ultraman Taro

Kalau roboh Kota Narita
Papan di Tokyo Ultraman dirikan
Kalau sungguh itu keje Raksaser
Badan dan kepaler dier Ultraman 'fire'kan

Kajang Ultraman kajang berlipat
Kajang Raksaser mengkuang layu
Kalau Ultraman Ace tak cukup kuat
Ultraman Neos datang membantu

Buai laju-laju
Sampai Pokok Sena
Apa dalam baju?
Lampu Ultraman nyaler

Mengata dulang paku serpih
Mengata Raksaser Ultraman pulak yang lebih-lebih

Sudah gaharu cendana pula
Sudahlah kalah di'fire' pula

Orang berbudi kiter berbahaser
'Fire' diberi pada raksaser

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah