Pages

Saturday, January 31, 2009

Bunkface - Situasi

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
Dan a...ku...ku layu
O..o..o..di situ

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku
Dan...bila kau menghilang
Musnahlah musnah impian

Tuk menggapai bintang
Terangi hidupku
Ku mahu kau tahu
Engkaulah destinasiku
Dalam ingatanku

Kerna diri ini tak daya lagi
Menempuh hidup yang ku temui
Dan a...ku...ku tunggu
WO..o..o..di situ

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku
Dan...bila kau menghilang
Musnahlah musnah impian

Tuk menggapai bintang
Terangi hidupku
Ku mahu kau tahu
Engkaulah destinasiku
Dalam ingatanku

Wo..o..wo..o..

Dan...bila kau menghilang
Musnahlah musnah impian

Tuk menggapai bintang
Terangi hidupku
Ku mahu kau tahu
Engkaulah destinasiku
Dalam ingatanku

Dan...bila kau menghilang
Musnahlah musnah impian

Tuk menggapai bintang
Terangi hidupku
Ku mahu kau tahu
Engkaulah destinasiku
Dalam ingatanku

Wo..o..o..





Friday, January 30, 2009

XPDC ke Gunung Angsi

Sudah lebih 72 jam aku pulang dari Kursus Pemantapan Kendiri yg bertempat di Kem Ulu Bendul, Negeri Sembilan. Kursus nie diadakan pd 25-27 Jan yg lepas dan merupakan program khas untuk ahli UPSM dan juga sbg pra-pendakian utk ke Gunung Kinabalu pd bulan Mei nnti. Kami bertolak dari UKM dlm pukul 2.30ptg dan sampai di Kem Ulu Bendul around 4.30ptg. Sesampai je disana Pak Hasan iaitu ketua guider kitorg telah sedia menunggu dan kemudiannyer memberi taklimat tentang cara mendirikan khemah dgn cara yg betOl..susah gk rupenyer nk psg khemah nie ek.ingt men psg jer..hek3

aktiviti mendirikan khemah..=)

Then after selesai mendirikan khemah n solat asar bjemaah, time tuk bahagikan makanan tuk setiap kumpulan lak.dorg diarah tuk memasak sndiri berbekalkan stok makanan yg diberi.ala2 survival gtu..urusetia juga tak terlepas tuk merasai survival nie krn dorg pon terpaksa menghidupkan unggun api sendiri memandangkan brg2 teknikal tuk jamuan bnyak yg tak dibwk..(kalut sampai terlupa..heh)

sape nk blaja hidupkan api meh la cni..heh

Pada sebelah mlm tu tak bnyak aktiviti yg diadakan juz men game, cheers n sedikit taklimat pendakian dari Pak Hasan, kononnyer nk simpan energy tuk mendaki esok pagi. Sepanjang mlm tu aku sedikit pon tak tdo. bkn sbb takut @ tak leh tdo.tp sbb sentry. kbetolan lak Pak Hasan ada melepak ngn ktorg di dapor..(terdiri drp roy, dada, n haf yg tdo menonggeng..hek3) sronok btol ble berborak ngn Pak Hasan. bnyk yg dikongsi dan bnyak mnde tak kira rohani, jasmani, rumah tangga, mistik n bnyk lagi yg kami pelajari mlm tu. sdr2 je dah pukul 5pagi. Aku pon bingkas bgn mencari kayu api tuk dibuat unggun.nk wt bekfes la plk tuk dorg2 nie sume..

megi oh megi

Dlm kul 8.00pagi, kami semua berkumpul n bersiap sedia tuk mendaki Gunung Angsi. seperti biasa lah, streching akan dilakukan terlebih dlu bg mngelakkan pancit awal..heheh Then kami terus bergerak menuju ke Checkpoint Pertama iaitu Tangga Batu yg mengambil masa lebih 1jam tuk sampai ke sana. Dlm perjalanan, kami semua sgt hepi.tak henti2 menyanyi dan berbalas teka-teki.

curam nie..

Sampai je di Tangga Batu, kami brehat skejap dan sempat gk la bergmbor skeping dua. Kami bergerak semula hampir pkul 10.00pagi dan terus menuju ke puncak. Perjalanan yg dilalui memang agk mencabar.terpaksa memanjat bukit, lalu di lereng-lereng yg curam, meredah sungai dan bnyk lagi lah. Kami terus melangkah dan melangkah tp masih tak sampai.kami kuatkan juga semangat dan sempat berehat di satu kawasan tuk mkn2.tp aku mne de bwk mkanan pon.tgk je la adk2 aku tu sume mkn dlm klaparan.sian lak..mcm2 kt atas sane yg aku dgr.cam bunyi knderaan n ada gk antara kami yg mendengar bunyi pokok terbalik.agk hairan ble aku terjumpa pokok getah yg siap ditoreh diatas sane.terdetik gk dihati sape la yg rajen nk mendaki gunung tuk menoreh getah.

get ready tuk 2nd pendakian..hek3

Tiba2 kami diberitahu yg kami sume telah tersalah jln n telah termasuk ke kampung bunian. kami terpaksa patah blk semula ke Tangga Batu. sampai je di sane dah dlm lingkungan jam 3.30ptg. kami semua berehat n solat sementara mendgr perjelasan dari Pak Hasan. Menurut beliau, kami telah mlanggar beberapa pantang larang ketika di hutan yg mnyebabkan jln yg sepatutnyer ktorg lalu telah ditutup n ktorg sume tak nmpak jln tersebut.salah seorg dari kami juga telah menyanyi satu lagu yg mnyeru khadiran mnde ghaib tersebut.

keadaan dlm hutan

Memandangkan masing2 da penat, kami diberi pilihan samaada mahu teruskan pendakian ataupon stay kt bwh je.pd mulanyer aku pon da tak larat tp memandangkan ramai yg nk teruskan, aku pon ikut sama lah. Dlm perjalanan, sume bertafakul n diam je. tp dlm hati Tuhan je yg taw. Perjalan tuk kepuncak mengambil masa 2jam dan kbnyakan permukaannyer takde yg rata.sgt2 tinggi..

benti rehat jap..penat wooo..

Akhirnyer dlm kul 6.30 lebih sampai gk aku ke puncak Gunung Angsi. terpancar jelas kepuasan di muka masing2 setelah sgt penat mendaki.angin kt atas tu sgt la sejuk.menggigil n bertambah lapor dibuatnyer. sgt lapor..macm palarian Gaza lak berebut makanan..huhu kami turun blk selepas selesai solat maghrib n time tu da sgt gelap.lg la mencabar n agk terbatas penglihatan. line ktorg sering terputus krn ada yg takde lampu suluh n ade gk lampu yg da abes bateri. aku terpaksa menyuluh di depan n gk di blkg barisan aku disebabkan dorg takde lampu n barisan ktorg sering tertinggal di belakang. walaupon tekak sgt dahaga, lutut sgt longgar sampai nk angkat kaki pon da tak larat, namun aku gagahkan gk tuk sampai ke destinasi.

view dari puncak Gunung Angsi

Dlm kul 2 pagi ktorg sampai di Tangga Batu n berehat skjap.sempat gk la tdo.aku agk kesian dgn group yg paling last.tak taw la dorg sempat berehat ke tak sbb time dorg sampai je ktorg terus gerak. Kami sampai di tapak khemah pkul 5.00pagi. total perjalan kami ialah selama 21jam tanpa henti. memang rekod!!! semuanyer klaparan.seb bek ade nasik goreng yg da dibeli oleh dak yg tak nek.fuhh..lega btol dpt melihat khemah semula..

antara yg berjaya sampai ke puncak

Kami semua bersyukur dpt pulang dgn selamat tanpa ade perkara yg tak diingini berlaku. Aku agk terkilan jgk sebenarnyer sbb apa yg aku rancangkan tak menjadi.tp mungkin ada hikmah disebalik sume tu. jika kami tak tersesat,sepatutnyer mlm tu akan diadakan mlm kebudayaan n after that aku nk minta Pak Hasan tunjukkan samething kt ktorg sume.

tak ramai yg mampu bertahan

Acara mandi sungai pd pagi selasa tersebut tergendala disebabkan sume still tdo n kepenatan lg.kami btolak pulang pd pkul 1.30 ptg selepas selesai sesi rumusan. tuk junior, jgn la serik tuk mengikuti program UPSM akan dtg sbb ini la dunia kte. UPSM memang sntiasa hidup di hutan



aku percaya pendakian kali nie membawa 1001 kenangan dlm setiap diri masing2.

Friday, January 16, 2009

ASPIRASI..masih wujudkah???

PRK baru sje melabuhkan tirainyer dan skali lg ASPIRASI diberi mandat untuk memerintah pucuk pimpinan UKM. Tahniah dan syabas diucapkan kepada calon-calon yg telah bertanding.tak kira samaada calon GM mahupun ASPIRASI.TAHNIAH!!!

Walaupun ASPIRASI telah menang, ini tak bermakna kedudukannyer dlm keadaan selesa. Aspirasi perlu mencari jln untuk lebih menyerlah dlm mengadakan program dan juga membela nasib mahasiswa UKM demi mendapat tempat di hati semua mahasiswa.

Sebenarnyer saya agk kagum dgn semangat setiakawan yg ditunjukkan oleh GM. Kte taw dorg pembangkang dan kte nampak kewujudan dorg melalui program2 yg tidak putus2 dijalankan oleh mereka. Sikap ini perlu dicontohi oleh ASPIRASI kerana ASPIRASI seolah2 kehilangan tunjang utama dan tiada yg btol2 mencorakkan supaya gah dimata semua. Semangat kejelekitan juga perlu diterap dgn lebih mendalam kepada setiap ahli ASPIRASI supaya semangat perjuangan sentiasa tinggi.

Saya bukan lah nk pertikaikan PMUKM yg ada skg. tp hanya skadar tuk penambahbaikan supaya ASPIRASI tetap di hati semua pihak. nasihat tuk semua, sekiranyer ASPIRASI tak btol,nasihatkan la mereka.jgn terus nk gulingkan dan asek nk mencari kesalahan org len.

Sekian..

Thursday, January 15, 2009

Sekilas PRK UKM

Salam...

Alhamdulillah hari ni proses Pilihan Raya Kampus(PRK) di UKM telah berlangsung dgn aman dan teratur. Senyap bukan bermakna saya tak amek kesah atau tak berminat tentang isu PRK di UKM.tp apa yg jelas PRK sesi ni agk hambar dan kurang menyerlah atau meriah seperti sesi lepas.tak taw la ni merupakan strategi pihak yg bertanding.

Namun begitu,kempen tetap kempen.semoga berjaya tuk semua calon.pape pon, kebajikan mahasiswa jgn dilupa dan manifesto yg anda juangkan jgn hanya tinggal manifesto semata-mata.kotakan apa yg dikata.

Meh kta tgk koleksi msg yg sy dapat drp PRK kali ni.skadar tuk bkongsi je.takde niat len.

Slmt mengundi! Undilah calon MAHASISWA anda: Calon Kerusi Umum Thn 3&4 - No Calon..(1)(4)(5)(8)(10). Trm ksh.. "Bersatu Berubah":-)
"Pilihanraya pling kotor dlm sjrh".Sntimen pkauman, Undg2 brt sblh, Ugutan & pksaan. Apa tndakan Mahasiswa? BERSATU BERUBAH, UNDILAH CALON MAHASISWA.

dan ada lagi msg len.tp sy da delete.nasihat sy, pape pon komponen parti yg anda juangkan, cuba la jgn bergaduh dan satukanlah melayu supaya MELAYU tidak terus tertindas. MELAYU hanya tinggal politik.jgn sampai ia jatuh ke tgn pendatang!!

Tuesday, January 6, 2009

Bantah Kezaliman Zionist di Gaza

HIMPUNAN 1000 MAHASISWA
MEMBANTAH KEZALIMAN
ZIONIST di Gaza

09 JANUARI 2009


Berkumpul di MASJID PUTRA,
Putrajaya selepas Solat JUMAAT
Tema Baju : Warna HITAM
Memorandum akan diserahkan kepada PM
SEMUA MAHASISWA DIJEMPUT HADIR!!!

Rempit..!!!

Siapa sangka Dewan Gemilang(DG) di UKM kini turut tersenarai antara port mat rempit melepak di petang hari. kita dpt melihat mat2 rempit ini yg kebanyakannyer terdiri drp ank kakitangan UKM dan juga warga sekitar Bangi akan mula memenuhkan DG dlm pkul 5.30-7.00ptg.

Situasi yg berlaku ini boleh memberi imej buruk kpd sesuatu institusi pengajian tinggi di mana sepatutnyer aktiviti pd petang hari perlu diisi dgn aktiviti yg berfaedah bknnyer merempit dan menunjukkan kehebatan masing2 ketika menunggang motorsikal.

Persoalan di sini.knp tiada tindakan atau pihak keselamatan yg mencegah perkara ini drp terus berlaku dan meledak.jika hari ni mengkin hanya anak kakitangan UKM dan lokasi hanya dlm UKM,siapa sangka esok2 mereka akan membawa geng mereka masuk atau mereka ingin menguji bakat di arena lebuhraya yg lebih mencabar lak???

Gejala2 seperti ini tak seharusnyer dibiarkan demi menjaga kesejahteraan warga UKM dlm melahirkan Mahasiswa yg berjiwa besar.


Monday, January 5, 2009

Seharian di Johor

Jangan ingat ni satu program under UPSM lak ek.haaa..ni merupakan satu xpdc menjelajah selatan malaysia yg bertujuan tuk meminang seseorang!!..oops silap..tuk menghadiri majlis kawen akak sulung salah seorang kwn sy iaitu che bam aka azie bam.

Kami bertolak pd 03/01/2009 jam 0430 pagi walaupon pd awalnyer rancang tuk btolak jam 0300 pagi.kelewatan berpunca dari seseorang yg lambat bgn. rombongan kami dianggotai oleh zin, shawal, olo, syiera, man, shakeer, dak jajai, eja aka ketot, shah, napie, k.ecah aka mama moon dan rahmah.

bergambar bersama family rahmah

Target 1st kami ialah umah rahmah di kota tinggi n kt sane la kami bersiap2 mekap apa sume tuk ke umah che bam.kt umah rahmah ni kena sopan sket.maklum lah,ayah die ustaz.adik2 die sume tudung bulat..sejuk je..hek3 kami dijamu ngn tomyam kt umah rahmah.kenyang perut..=)

baru selesai makan di umah babam

Then kami terus menuju ke umah che bam around 1.00 p.m. sampai disane kami tergamam tgk che bam yg makin babam tu.nk tertukar ngn pengantin lak.kt sane kami kena ikut rules yg che bam wt iaitu tak leh panggil die che bam.so, kami pon blakon la sket.

tidak terlepas tuk menguji bakat..heh

Lokasi seterusnyer ialah umah zin kt kulai.lbey kurang 1jam++ sampai la kt umah die.yg seronok kt cni ialah dpt menyakat olo aka azie yg kononyer future wife zin..hahaha semoga ada jodoh la ek.

bersama mempelai

Perjalanan diteruskan lagi ke umah shah di muar.kali ni da dkt jam 6.30 p.m. setelah 2j setengah meredah lebuhraya akhirnyer sampai la kami ke umah shah.kami disambut baik oleh mak n adik shah(zila) adk die cantik tu.seb bek aku da berpunyer..hek3

bergambar bersama mak shah

Setelah selesai solat n mkn2 kami pon bertolak pulang ke ukm.sume da tak larat n masing2 terbongkang je dlm kete.kali ni kami ikut highway n dlm 11.30 p.m. kami sume selamat tiba di ukm.

Sunday, January 4, 2009

Santai di Jeram Toi

Sebagai pembuka tirai, tahun 2009 disambut baik dgn bercuti bersama kwn2 di Air Terjun Jeram Toi, Negeri Sembilan. Program yg telah dirancang kurang drp 24jam tu telah dianggotai oleh 9 jejaka kacak dan juga 9 peramugari menawan. Antara transpot yg terlibat ialah 2bijik kete dan 5ekor motorsikal.


Pengembaraan yg penuh suspend nie dirancang tuk btolak pd pkul 8.00 a.m tp disebabkan beberapa masalah teknikal yg tak dpt den nk nolong, ia delay sampai dlm pkul 10.00 a.m. Sesampai di Jeram Toi, kami tgk terlalu ramai org hitam (india la..hek3) so,kami decide tuk naik ke paras paling atas. Kami pon mula la mendaki.semput den..heh




Dapat je port, kami terus bukak khemah dan buat apa yg patut. da lama tak mandi sungai dan bekumpul ramai2..seronok sgt. kt ctu kami sempat men bola tampar dlm air, bakar nuget, skodeng udang, kepong ikan dan bnyak lg lah.



Kami betolak pulang dlm pkul 2.30 p.m. dan masing2 telah kepenatan dan kelaparan (sbb mkn smbil mndi..hahaha) sampai je area bangi kami singgah la azura tuk melantak.sekian.
 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah