Pages

Saturday, April 25, 2009

Sayang korang!!..

my best siblings..to all my siblings, i luv u all..pic kt atas tu ialah muka2 batch 20 yg still mampu lagi menggalas 'senjata' dan memikul amanah besar UPSM sampai ke hari ini..sgt bangga ngn korang sume..

Dis yr is final yr 4 almost of u.next sem tinggal la aku sengsorang ditemani beberape kerat je..hoho perjuangan korang da hampir selesai disini.tp ingt la, jgn matikan apa yg dipegang,apa yg dibawa..teruskan la ia walau kt mne pon..bantu la melayu untuk terus cemerlang.. perjuangan belum selesai..


Batch 20..korang sgt kuat.saling melengkapi, sgt unik.keunikannye memang sukar dicari ditempat lain. Jika ditekan,korang tak pernah tenggelam.tak pernah lemas..malah makin melonjak menerjah tekanan itu. Setiap masalah mampu ditangkis.gerak bersama..


Terkenang kata2 senior, "blaja2 la bkerja dgn kuantiti yg paling sedikit bla korang da 3rd yr nnti".. dan kata2 ini memang btol.3rd ni la bnyak nk pk.asgmnt, projek, tesis n mcm2 ag la.. to all my siblings, aku nk mintak maap klo aku de menyusahkan.

Hati masing2 memang susah nk dijaga..tp yg pasti hati UPSM perlu dihormati.perlu didahului..batch 20, sebenarnye nilai bersama kte da sedikit pudar dek bnyak sgt kje n kurang masa bersama.jgn biarkan nilai ni hilang.jgn..kesian kt roh batch 20..ksian kt korang..ksian kt ktorang..jgn menuding jari pd kesilapan yg anda belom pasti sebabnye..selidiki ia..cari puncanye berlandaskan cara yg betol..anda sume hebat..sy taw..sy sgt taw itu..

Sedikit nasihat untuk adik beradikku sume, jika ada masalah jgn la cepat merungut,marah dan kecewa. berfikir la sejenak.mungkin itu adalah ujian dari-Nya atas kesilapan yg pernah anda lakukan tanpa anda perasan..manusia tak sempurna..manusia mudah lupa..

sekian sje dari sy insan kerdil..wassalam


Friday, April 24, 2009

Sifat-sifat Hipokrit

“Empat sifat, siapa yang bersifat dengannya bererti ia seorang munafik yang nyata, dan siapa yangbmempunyai salah satu dari sifat-sifat itu bererti ia mempunyai satu sifat munafik sehingga ia meninggalkan sifat itu iaitu : Apabila bercakap ia dusta, apabila berjanji ia mungkiri, apabila ia mematerikan perjanjian ia cabuli perjanjian itu dan apabila berbalah (bertengkar) ia nak menang.”

Riwayat oleh al’Syaikhan dari Ibn. ‘Amr.

Huraian :
Sifat munafik ialah sifat-sifat hipokrit (seperti sejenis binatang sesumpah) atau sifat talam dua muka atau musang berbulu ayam atau berpura-pura jujur. Seorang yang munafik ialah seorang yang berpura-pura baik dan jujur. Seorang yang bersifat telunjuk lurus kelingking berkait atau pepet di luar runcing di dalam. Ia bercakap manis tapi bohong. Ia pandai berbahasa sehingga orang boleh percaya cakap dia, ia pandai berjanji tapi mungkir, ia bijak mematerikan perjanjian tetapi ia cabuli dan apabila ia berbalah ia nak menang walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah asalkan orang boleh percaya cakap dia,dia juga pandai bodek atau mengampu seseorang. Seorang yang munafik ialah seorang manusia yang ada otak tapi tidak berpendirian, mudah gadai pegangan hidup; dia ialah orang yang suka berbalah atau bertengkar. Dia boleh berubah-ubah sikap apabila diperlukan oleh kepentingannya.

Oleh kerana Islam memperjuangkan kejujuran dan amanah umum yang dilandaskan di atas kesedaran dan keimanan bahawa Allah itu Maha Melihat dan Maha Mengetahui segala apa yang terpendam di dalam lubuk hati, maka Islam menganggap sifat hipokrik itu sebagai merbahaya yang menghancurkan keutuhan dan keselamatan iman seseorang, juga sebagai dosa yang besar.
Hadis ini menyebut empat ragam sifat munafik :
1. Khianat amanah iaitu mencabul dan mengkhianati amanah-amanah yang wajib dipelihara dan meremeh temehkan amanah yang diberikan padanya atau tidak menunaikan tugas dan tanggungjawab dengan sebaik-baiknya yang diserahkan padanya, kerja dengan sambil lewa dan ia gunakan amanah yang diberikan kepadanya untuk mendapatkan kepentingan diri dan keluarganya.
2. Bercakap bohong. Membuat penjelasan, kenyataan dan penerangan yang dusta atau seakan-akan dusta samada dengnan lisan atau tulisan, memutar belit dan memesongkan keteranngan yang sebenar, mengubah dan menokok tambah kenyataan untuk disesuaikan dengan seleranya, membuat kempen-kempen atau promosi-promosi dusta dan propaganda liar dan segala bentuk penyelewengan kata-kata dan bicara termasuk membesarkan yang keil dan memperkecilkan yang besar.
3. Mencabul janji-janji yang diikrarkan dan mencabul perjanjian yang dipersetujui bersama.
4. Ingin menang dalam pertengkaran walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah atau terpaksa membawa saksi yang palsu bagi menguatkan hujjahnya.
Semua sifat-sifat munafik yang tersebut itu boleh menimbulkan kesan yang amat buruk kepada ketenteraman masyarakat manusia, malah boleh menimbulkan huru-hara dan perpecahan dan boleh menghilangkan rasa kepercayaan terhadap satu sama lain yang merupakan batu asas bagi kerukunan sesebuah masyarakat yang padu dan kukuh, selagi mana ada manusia serupa ini dunia ini tidak akan aman tenteram.

Sunday, April 19, 2009

Me and Sony..

Wanna noe bout my Li aka Industrial Training??ok lah..i’ll tell u all sket2 tentang environment Li nih.secara basic, sume student wajib amek Li tuk kos dorg tp de gk sesetengah fakulti yg tak yah amek Li pon tak pe.

Taw tak aku Li ktne???haaa..aku Li kt Sony.ala..tak jauh pon.kt bndor bangi ni je..b4 masuk Sony, ramai Jkeesian yg jeles ngn aku.sbb pe???sbb dpt Sony la..hahaha ntah pape ntah.dorg ingt best sgt kot.bese la..tak kenal maka tak cinta..ehh..de ketan ke???hahaha mcm takde je.

Wut my feel???

Woooo..cam nk g mne tah..padahal nk g Li je pon..mcm2 yg bepusing dlm pase aku 2minggu lps iaitu one week b4 Li..nk taw???haaaa..

  • Still lom g shopin-brg pe nk bli ek???
  • 1st day nk dress up cmne???
  • Takotnyer..nnti kna wtpe kt sane..

Haaaa..tu antara cth2 pkara yg bertebaran kt kpalo aku time tu..klakar kan???pape la aku nih..hek3 ok la,dipendekkan cite, 1st day g lapor diri aku pakai baju kemeja (pinjam member pnyer) siap ngn tie.suar slek ngn kasut ofis itam..peeerrghh..cam nk g keje kerajaan lak.

Pas setel sume hal2 yg tak pnting sgt nk dicite kt cni,aku pon di bawak la oleh cik ecah aka HR ke department aku --> TV MC aka TV Material Control. aku pon dibawak la meronda dlm kilang Sony tu. cam melawat tapak la plk..hek3 ramai gk la yg tegur, senyum2, n pura2 rajen pon ada.dorg ingt aku ni bos ke ape??? hahahah maklum la..pkai mengalahkan manager.pas lunch aku da bukak tie n ada la mamat sorg ni tegur, “mne tie??da bukak ek??ni kilang potong besi.mne pkai smart2..sok pkai tshirt je taw”..hahaha aku mampu sengeh je la..

1st day takde keje sgt.aku juz nengok2 org n bekenalan ngn suasana baru.kagum jap.2nd day aku da mula wt keje..mcm2.nk taw keje aku ape??jgn tekejut..langsung takde ketan ngn pe yg aku blajo 3thn kt ukm nih. sume more pd management n langsung tak men wire or pcb or wut so ever yg de current.

Aku try gk mintak tukar department.tp tak dapat. nk wt cmne.. terima je la. keje best.memang best.gaji pon mashuk!! klo btol2 nk keje tuk dwet,buleh je..tp itu la.tak taw nk wt cmne dah.TV MC pon TV MC la.

Sok nk kna g kje nih.malasnyer..bru aku taw feel Monday Blues cmne..hohoho


Monday, April 6, 2009

Sabar...sabar...

Juz left two paper need to go!!!chayok2 sawal..jgn tension2..then get freedom for dis sem..muahahaha

Thursday, April 2, 2009

Waspada pada Virus HIVs

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya.. . Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati. .. Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih.

1.Di kawasan pantai

Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2.Di kawasan permainan kanak-kanak

Satu lagi kawasan pilihan penagih.Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.

3.Di panggung wayang

Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk.. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati..

4.Di Georgia & Florida

ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling,mesin air minuman...jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling... .mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5.Di restoran B****r K**g
pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos Order di tempat lain. Ini adalah nyawa anda. Sila 'foward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja....

Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head Dept.. of Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan , MALAYSIA .

p/s : credit to cek bam utk emel nih..mari la sama2 kte lebih berhati2 dlm apa jua pkara..=)

Wednesday, April 1, 2009

Missing u all..

Tatkala musim demam exam ni la tahap keserabutan makin meningkat dgn mendadak. n tatkala tu jgk la perasaan nk blk umah makin membuak2.waaaaa...aku windu umah....


ehh..ecah de gk???

memperkenalkan,ni la mama n papa aku..che hasnah a.bakar n mohamad b.che jusoh..mama,pening pale la..meh gk tlg pcit..huk3





ni adek bongsu aku, Mariam Idayu. sume paggil die ayu. tp aku ske paggil die Mek Yam.hahaha mcm best je.baru2 ni befday die n lom sempat ag blk bg adiah.mek yam, nnti chik blk bli adiah ek..


selalu begaya ngn moto ex buroknye tu..hek3

ni lak adek aku, mazlan.time kecik2 dlu die selalu tnye knpe nama die tak de mohamad kt depan.hahaha..mama lupe nk taruk la tu..tak pon, anak angkat..muahaha


time die baru botak kpale

cuba teka yg ni sape???haaa..bkn nama sebenar, Nurazman Fitri @ lebih familiar dgn paggilan pok leh.selalu dibuli oleh aku..muahaha sabor pok leh ek.kekgi chik bli mainan baru.jgn bagi kt mek yam!!..


sumber kedamaianku

dan....tempat yg paling best...pantai batu burok!!..hek3 ni la tempat aku melepak..tenangnye..huhuhu windu ngn angin pantai..i need beach rite now!!huk3


masjid terapung

satu lg tempat ksukaan aku ialah kt cni..heh melepak di lagoon..hahaha org beribadat kt masjid,kte menyakat anak dara nek moto..muahaha

windunyer nk blk umah..cepat la abes exam..nk blk lak nih..huk3
 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah