Pages

Monday, November 28, 2011

Bajet Tunang dan Hantaran

Salam...

Saya percaya anda semua yg sedang merancang untuk bertunang sedang sibuk googling tuk mencari idea barang apa yg perlu dan berapa bajet yg sesuai tuk mjlis pertunangan.kan? saya pon sama. So, tuk memudahkan saya sendiri tanpa perlu googling lg,sy simpan terus apa yg sy jumpa dlm n3 ni.

Ok pertamanya saya nk listkan barang2 hantaran bg pihak perempuan.
  1. Sirih junjung
  2. Baju melayu/baju kemeja/baju/t-shirt
  3. Tali pinggang & wallet
  4. Kain songket/kain pelikat
  5. Sejadah
  6. Tuala
  7. Kuih-muih/pulut kuning/bahulu/puding dll
  8. Coklat
  9. Kek
  10. Potpourri
  11. Buah-buahan
Ini pula list tuk pihak lelaki.
  1. Cincin tunang
  2. Tepak sirih
  3. Kain sepersalinan/baju yg dah siap
  4. Telekung sembahyang
  5. Kek
  6. Buah
  7. Coklat/manisan lain
  8. Kuih-muih/puding dll
Macam mane?anda juga kena ingat,biasanya hantaran diberi mengikut nombor ganjil dan pihak perempuan kena lebih 2 dulang drp pihak laki.untuk tunang biasanya bilangan yg dipilih adalah 5-7(lelaki 5dulang dan perempuan 7dulang).

Cincin tunang juga anda kena ambil tahu mengikut adat tempat masing2.ada sesetengah negeri menerima 2 cincin iaitu cincin tunang dan juga cincin merisik.

Menyentuh mengenai bajet,rasanya tak perlu la bajet mahal2 sangat.sbb ni tunang je pon.klo bg pihak laki tu 1,500 pon da ckup nk buat modal pertunangan.

Untuk pihak perempuan tu kena lebih sket la kot.kena sediakan juadah tuk tetamu dan juga pelamin bertunang.pape pon kena la berbincang dgn pasangan masing2 tuk mendapatkan bajet yg sesuai ngn korg.

Hope pasni kita dapat la gambaran ye ape brg nk kasi kt pasangan masing2..=)

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H


Salam...

Setapak lagi kita melangkah ke tahun baru dlm kalendar Islam
sama2 la kita tingkatkan azam
perbaharui niat
dan tambahkan amalan
dalam mengejar keredhaan-Nya..
moga hari2 mendatang
lebih bermakna buat kita semua
aminnn...=)

Friday, September 30, 2011

September End~

Salam...

Sedar tak sedar rini dah last day dalam September n aku blom post 1 n3 pon lg.mne leh jd nih.ok la.bg tak menghampakan september kali ni,aku post jgk la n3 last.heheh *bz ape la mamat nih agaknye ye..=P

Rasanya agak lama dah aku tak cite pasal life kan. Yelaa..tajuk blog pon ade life tu.kna la jgk cite pasal life. So meh aku cite sket.mane la taw kot2 cite ni berkaitan dgn korang.klo ade kaitan tu, buat2 tak taw dah la ye.jgn terasa plk.hehe

Aku bukannye ape.kadang2 aku selalu dgr org bersungut pasal idup dorg.nak contoh?ok la.contoh paling simple,HOMESICK! kemon la.da besar panjang pon nk homesick lg.ok fine la klo da lama tak blk kmpung.tp ada jgk yg lg lama tak blk ok! Lagi 1, takkan dari kecik sampai ke tua nk berkepit celah ketiak mak?hello,berdikari la sket..

Ni ade lg kes.selalu jgk la aku dgr org komplen pasal keje. Selalu kna marah la.busan la.tp bg aku, once kita da dpt keje,bersyukur lah.sbb masa skg nih bukannye senang nk dapat keje.berlambak org kt luar sane tgh cari peluang keje.

Bila kita rasa kita dah susah, sebenarnya ramai lg yg lebih susah drp kita kt luar sane.bila kita terseksa nk bayar ptptn, ade org tak sempat nk habiskan blaja sebab tak dapat tajaan.malah ada yg kena buang dari ipts sbb tak mampu nk bayar.kita?dah ckup bertuah sbb mampu tamatkan pelajaran.

Bila kita rasa kita selalu malang,sebenarnya kita silap.kita hanya nampak apa yg berlaku ketika itu.cuba la duduk berfikir sejenak.renung kembali setiap apa yg kita telah lakukan.mungkin kita antara yg cukup bertuah kerana berpeluang merasa ujianNya.

Ingatlah ye,kita belum cukup malang dalam setiap perkara.Negara kita masih aman.kita masih cukup makan pakai.

Sekian...

Tuesday, August 30, 2011

Epilog Raya

Salam...
Alhamdulillah pejam celik pejam celik maka bertemulah kita dgn bulan keberkatan Syawal pula. dan dgn itu berlalu lah Ramadhan yg penuh kemuliaan. Moga kita masih diberi kesempatan utk bersua Ramadhan akan dtg kelak.
Di kesempatan ini saya menyusun sepuluh jari tangan sepuluh jari kaki dari hujung kaki hingga ke hujung rambut memohon seribu kemaafan atas segala salah dan silap yg pernah berlaku antara kita sebelum nih.
Berlalu sudah 1 Syawal. Apa yg dapat dilihat, kemeriahan sambutan Aidilfitri di kalangan kanak2 tahun ni agk kurang meriah. bukan ape. biasanya ramai je nampak kanak2 bergaya pusing kampung ke sane sini. tp rini aku nmpak ramai org dewasa je yg berkunjung ke rumah sedara mara mereka.
So, aku rasa mungkin budak2 skg makin segan untuk main terjah je ke rumah sape2 tak macam ktorang dlu2. Dik, time raye ni la nk kenal rupa dalaman rumah org tu.mne taw die ade ps3 ke.game best2 ke.leh la tumpang skaki pasni.
Hari ni aku bz layan sedara mara dtg umah je.belum pegi kemane2 rumah member.tp umah nenek dan umah sbelah da pegi la. Ni tahun 1st aku beraye as org dewasa!haha da kena pow dwet raye.siot jek.
Ok lah.nntikan epilog raye aku yg seterusnya nnti ye.
sekian....

Saturday, August 6, 2011

Nekbak~

Salam Ramadhan...

Hari ni aku nk share pasal satu makanan nih. Memang femes kt pantai timur esp ganu dan kelate. Memang tiap kali pose je, time aku post pasal nekbak kt fb mesti ade yg tak taw nekbak tu ape.biskut ke?kete ke?mainan ke?ape tu?haha ok lah. Bia aku cite sket ye kt cni. bia neleh air liur lake seme tu..hek3

Nekbak ni makanan bermusim.bleh jumpe time pose je la. ni kategori makanan manis n bese kte mkn time bebuka sbelum menjamah makanan lain.

Nk beli mendalah ni senang je.blambok kt pasor nu.kt pasor pntai timur je ye n make sure dlm bln pose sbb bln len tak de nekbak sira ni..hehe tp jgn mkn mcm tu je.nekbak ni kna masak dlu.klo mkn mcm tu je tawor hebey la..haha

nekbak kering yg blom dimasak

Cara nk sediakan desert ni senang sangat2.semudah abc.haha Mula2 lepas bli kna blk umah dlu.prepare puyuk sume.msk air, gula+daun pandan. Bila dah mendidih tu masukkan nekbak td. tunggu je la ye smpai nekbak kering td kembang 2kali saiz die. jgn tunggu smpai air kering lak.air tu best!manis!haha

Ok da siap.tunggu sejuk dlu bru mkn ek.jgn gelojoh sgt..heheh sangat teringin nk nekbak.nk balik umah..waaa~

Hepp2..teremosi lak.ok lah kawan2,klo thn depan lupa nekbak tu ape.sila refer n3 ni ye..daa~

nekbak yg da ready tuk dimakan..nyum2

Friday, August 5, 2011

Salam Ramadhan 1432H

Salam...

Apa khabar ye anda sume. Agak lama dah saya tak jenguk ke cni. Bz ke?tah la..haha n3 ni bukannye sal ape.juz nk wish SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN kepada seluruh umat ISLAM di serata alam.

Marilah kita sama2 tingkatkan amalan dan menghitung amal yg telah kita lakukan. Moga Ramadhan kali ni ade memberi sedikit kesan atau perubahan kpd kita sume.

Berbelanja tu biarla bersederhana ye kwn2.jgn ikutkan nafsu sgt.nnt kurang lak pahala pose. Ok lah,meh kita layan video nih.saje nk promosi sket.hek3

Saturday, July 23, 2011

Dunia...

Hebatnya tipu daya kamu.
sedang kamu dijadikan paling hina di sisi Nya.
sape kamu mahu memperdaya kami hamba2 yg lemah ni??
sape kamu mahu meletak syarat itu dan ini??
sape kamu mahu memecah belahkan kami?
dan celakalah kepada sesape yg terpaut padamu,
yg jatuh cinta padamu...

Itu lah dunia
penuh dgn muslihat
penuh dgn kekejaman
penuh dgn angan-angan
penuh dgn kemewahan
bolehkah di zaman skg kita mengabaikan dunia??
meninggalkan segala yg sementara
kembali kepada yg hakiki
ohh~

Zaman sudah berubah
mereka hanya memandang pd yg berjaya
berjaya bkn pd rohaninya
tp pd jasadnya
berjaya pd yg sementara
sedarlah..
semakin kamu mengejar dunia,
semakin akhirat meninggalkan kamu

Walau berzaman mne pun masa berlalu
hukum Pencipta tak pernah berubah
berhati2 dlm melakukan sesuatu
perbetulkan niat dlm segala hal
agar setiap langkah kita dalam redhaNya..

Thursday, June 30, 2011

Selamat Tinggal Jun...

Biasanya org tak pasan
yg Jun da sampai ke penghujungnya
tapi aku tak..
aku sedar
Jun da pun abes
dan sok
start la Julai pula
meniti hari-hari baru
dalam bulan baru...

Jun,
apa ada dalam Jun ye?
tak de pape nk disimpulkan
sbb tak bnyk pencapaian yg aku buat
tak de mne2 event yg aku join
tak de mne2 gunung yg aku tawan
takde pape sejarah yg aku catat.

Jun,
genaplah sudah sebulan
secara rasmi aku sbg penganggur
oh damn!
moga Julai menjanjikan lebih kemanisan..
Amin...

Thursday, June 23, 2011

Sumpah Gua Menyampah!


Hoi

Ape pandang2?? haha entri menyampah tuk korang kali ni. Nak bace,sila. Takmo bace boleh blah. Ape ape. Ingat aku main2. blah la.

Gua nk cite ni beb.gua ade 2org member.sorg cikaro.sorg mamat. dua2 ni member gua.dorang kapel.agak lama la beb.

Nak dijadikan story la,member gua ni pasang lain.cikaro tu la.gua tak puas hati.gua selidik la.nk taw jgk ape cite sbenar.rupanya cikaro tu kapel sekadar nama je. die takde hati pon kt mamat tu. n lagi satu,dorang memang da bnyak kali break b4 nih.

Gua kesian kt mamat tu beb!gua suruh la cikaro tu kasi clear. takmo la main tikam belakang camtu.yg gua nyampahnya,mamat tu takmo lepaskan si cikaro nih! sumpah gua nyampah! ape die ingat die sape takmo lepaskan anak org??

Gua hangin je. gua bkn ape beb. gua kesian kt mamat tu.kesian jgk kt cikaro tu. dah org tak suke,buat apa nk maksa. ni nk men ugut bagai.nk bunuh diri la. nk bunuh balak baru cikaro tu la.sumpah gua nyampah lagi! kemon la.lu jantan beb. tak bleh idup ke klo cikaro lu belah camtu? kasi can la die nk hepi2.die da busan la tu ngn ko mat!

Ni ade lagi gua nk pesan.masa bekapel tu bkn men baik.klo da break tu,jgn la bedendam.jgn bermusuh pula.jumpa kt mana2 sila la tegur.jgn nk anta parang kt depan pagar org plk.haish~

p/s: bunga bkn skuntum mat.lepas je die...



Sunday, June 19, 2011

Dikala Busan Itu..


Sebuah n3 membusankan tuk anda sume...
sila baca jika anda juga sedang busan
kenapa??
sbb aku pon tgh busan
dah mencecah tahap gaban nih
hari-hari hidup aku mcm nih
sampai cicak pon geleng kepala tgk aku

ok
bila anda busan anda buat ape??
klo ade tips sila la share
jgn kedekut ok!
haha

1st bila aku busan,
aku akan on9
tu pun klo ade tenet la

2nd aku akan bukak lagu kuat2
karok sorg2
ckp sorg2
bia la ape org nk kata

3rd aku buat2 rajen
abes la sume mende aku kemas
korang ade baju nk suh aku basuh??
haa bak cni
haha

bile umah dah kemas tu
tapi still busan
aku akan sepahkan die semula
hahaha

lagi??
main game la.
tapi aku cepat busan jgk men game
asek nk kalah je
haish

bile dah sangap sgt
aku layan la mne2 movie
gni la gaya idup org bujang
adoyai~~~

p/s:hargai waktu busan itu sementara anda belum bz...

Wednesday, June 15, 2011

Time Machine...


Bila kita bercakap tentang time machine, mesti ia berkaitan dgn time travel. Dan semestinya setiap org mengimpikan untuk memutar kembali masa ke saat-saat tertentu. Mengulangi kenangan lama, memperbaiki kesilapan diri.

Manusia hari ini cukup obses untuk kembali ke masa lampau. Bukti yg dapat kita lihat ialah pada wujudnya banyak movie yg berkaitan dgn time travelling. Samada kembali ke masa lampau mahupun ke masa hadapan.

Sekiranya anda diberi peluang, mahukah anda melihat masa depan?mahukah pula anda kembali ke masa silam?tiadakah kesilapan yg paling teruk ingin anda perbetulkan?apakah jalan yg anda ambil hari ini merupakan kesilapan terbesar dalam hidup anda?

Ya! persoalan yg sama dipikirkan setiap org. Bagi aku, walau seteruk mana keputusan yg telah kita buat, aku tak kan berpatah balik untuk memperbetulkan apa yang telah aku lakukan.

Biarlah kesilapan lepas membawa aku ke jalan yg baru. Dan dari situ aku dapat mempelajari untuk memperbetulkan dan tidak mengulangi lagi apa yg telah aku lakukan.

Untuk mengetahui masa depan,itu bukanlah kuasa kita. Aku percaya, setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah. Setiap yg dilakukan pasti akan diberi ganjaran dan balasan. Samada cepat atau lambat terserah padaNya.

Nota time machine: berusaha dan bertawakal kunci segala kejayaan..

Friday, June 10, 2011

Renung Renungan Itu...



Kehidupan memang penuh dengan misterinya. Dan menjadi tanggungjawab kita untuk merungkai segala rahsia itu walaupun apa yg kita jumpa tak semestinya apa yg kita mahukan.

PENAT!.Saban hari kita melihat pergaduhan sesama kita.permusuhan,perebutan kuasa, khianat, fitnah berlaku di mana-mana. Malah sesama saudara juga ada terjadi. Apakah inikah dunia akhir zaman??

Tanpa sedar, kita sering bersungut bila sesuatu musibah berlaku. suka menyalahkan orang lain bila perkara itu terjadi pada kita. Tak pernah pula memikirkan punca berlakunya silap itu.


Kadang2 kita cukup pandai menasihatkan orang lain.memberi pedapat.menyampaikan ceramah.tapi apakah yang kita ungkapkan sama dengan apa yang kita amalkan?? Apakah kita cukup kuat untuk menahan ujian yg sama sekiranya berlaku pada diri kita??

Sangat senang untuk berbicara.tapi sangat susah untuk melakukannya. Sangat senang menuding jari pada org lain tapi cukup susah untuk mengaku kesilapan sendiri. Salah orang senang nampak.salah sendiri buat tak tahu.

Berhentilah kawan dari bersikap sedemikian. Nasihatkan mereka dan beramal juga dengan apa yang anda cakapkan. Marilah sama2 kita duduk sebentar. Memikirkan kembali di mana silap kita. Kenapa ujian demi ujian menimpa kita. Apakah pernah kita berdasa padaNya. Mungkin ini hanya peringatan supaya kita kembali dan taat padaNya...

Ampunkan aku Ya Allah...

Thursday, June 9, 2011

Move On...



Cerita semalam usah dikenang

Usahlah kamu ungkit lagi
Kerna kisah itu sudah menjadi sejarah
Biarlah ia bersemadi jauh disana
Tenang tanpa gangguan

Apa yang perlu dibicara
Adalah tentang hari esok
Dan hari-hari seterusnya
Selagi bumi belum berhenti berputar
Selagi nafas masih melekat di rongga
Selagi itu kita perlu berusaha
Tanpa perlu berputus asa

Merancang itu perlu
Biarpun sekadar angan-angan
Biarpun digelakkan orang
Biarpun tak masuk akal
Asalkan kita tahu,
kita punya matlamat
Dan tujuan hidup

Ayuhlah kita
Terus mara ke depan
Jangan ditoleh lagi kisah silam
Kita capai bersama
Apa yg kita hajatkan

Friday, June 3, 2011

Welcome June...

Salam...

Baru terpasan da lama tak blogging
sowie la ye kwn2
agak bz la plk
aku pon tak taw bz tang ape

New update from aku,
kini aku bkn lagi org subang
dah menetap @ bukit jalil
so jangan bnyak tanye lg ye
sesape nk cari aku meh je cni
haha

Oh ye
last weekend aku bz ke pd
de wedding event
TAHNIAH buat encik faizul n isteri
moga kalian bahagia ke akhir hayat
=)

Tentang aku pula?
oh sabar la ye
pelan2 kayuh
mebi next time turn aku pula
hehehe
*calon masih takde weh..lalala~

ok la ye.
jumpe lagi di lain masa
sekian~

Tuesday, May 24, 2011

Picnic & Hang Out With Astrum Trainee~



Lokasi: Bilik @ Subang

Kisah kejadian: Outing with php geng
Lokasi kejadian: Sg. Kanching & Sunway Piramid
Masa: Sabtu, 21 Mei 2011

Salam sume. Hari-hari terasa agak busan since training kt kelana jaya baru je abes. Masing-masing ada yg da nak start keje,ada yg masih job hunting.

Jika sbelum ni group ktorang pernah ke gunung datuk, pernah ke the curve, kali ni aku bawak cite kitorang pegi picnic n main ice skating lak. Lokasi seperti tertulis kt atas ye.

Planning outing kali ni tak lama pon.lebih kurang tak sampai 2 minggu.Thanks to sapik yg jd project manager kali nih. Ktorang gerak ke templer park dari kelana jaya.nk ke sane tak susah.*gune gps je.haha thanks to taha yg tunjukkan jalan lorong tikus..haha *semata-mata elak byr masuk..=)

bekfes dulu b4 gerak ke templer park

proses pengagihan kereta..haha

Then dah smpai tu ape lg,cop tempat then mandi la smpai lebam. ktorang ade bwk bnyk makanan.smpai tak abes.so leh mndi bnyk round n mkn bnyk kali.haha

Lepas da agak2 nk beku,kitorang pon bersiap tukar bju bagai.nk ke tempat ice skating la katekan. Masa tu dlm pukul 2.30 pm. Ktorang smpai kt sunway piramid kul 3.30pm.terus terjah surau dulu.








Maka bermulalah agenda masing-masing. Ade yg main ice skating, ade yg merayau main game,karok, nk layan movie tapi tak jadi pon ade. Klo ikutkan aku pon nk main skating tu,tp bajet tak mengizinkan.takpe la.maybe next time.


B4 berpisah, kami sume mkn bersama kt kdai sbelah sunway tu.agak happening la nmpak.masing2 tacing.rilek la doe.pasni kte leh jumpe lg. Papepon, memang terbaik la batch kte nih.1st batch Astrum yg memang gile-gile! Sayang korang sume~


bila lagi ye kte leh kumpul cmni..

sekian~

Monday, May 23, 2011

Wahai Lelaki, Lepaskan Dia...


Usah la terlalu bersedih
usah juga terlalu bermegah
tiada apa yg perlu dibangga
kerna semuanya hanya sementara

Jika anda merasakan anda cukup malang
Pasti ada lagi yg masih malang
Dengan itu jgn mudah mengalah
Jangan terlalu cepat tunduk kebawah

Kita hanya mampu merancang
Tapi Dia juga yg menentukan
Tak kira betapa sempurna perancangan itu
Kerna Dia lah pemegang segala rahsia

Wahai lelaki
Usahlah terlalu memaksa
jika dia sudah tidak suka
Tak perlu menyeksa

Rendahkan la ego kamu
lepaskan la dia
jika benar kamu sayangkan dia
berilah dia peluang untuk bahagia
bersama orang yang dia suka
mungkin masa kamu sudah berakhir
doakan la kebahagiaan mereka

Wahai lelaki
Jika kamu masih memaksa
kamu tak kan dapat apa yg kamu mahu
kerna hatinya bukan lagi milik kamu
plz la terima kenyataan

Kita tiada hak untuk menyekat mereka
Kerna setiap manusia mahukan kebebasan
Mereka juga berhak memilih
Apa yg terbaik buat mereka

Wahai lelaki
Usah bersedih atas kehilangan dia
Kehilangan bukan beerti kegagalan
Kamu sepatutnya bangga
Kerna memberi dia peluang
Untuk memulakan permulaan baru
Jadi tolonglah
Lepaskan dia.....

Sunday, May 22, 2011

Marry You - Bruno Mars


It's a beautiful night,
We're looking for something dumb to do.
Hey baby,
I think I wanna marry you.

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you.

Well I know this little chapel on the boulevard we can go,
No one will know,
Come on girl.
Who cares if we're trashed got a pocket full of cash we can blow,
Shots of patron,
And it's on girl.

Don't say no, no, no, no-no;
Just say yeah, yeah, yeah, yeah-yeah;
And we'll go, go, go, go-go.
If you're ready, like I'm ready.

Cause it's a beautiful night,
We're looking for something dumb to do.
Hey baby,
I think I wanna marry you.

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you.

I'll go get a ring let the choir bells sing like oooh,
So whatcha wanna do?
Let's just run girl.

If we wake up and you wanna break up that's cool.
No, I won't blame you;
It was fun girl.

Don't say no, no, no, no-no;
Just say yeah, yeah, yeah, yeah-yeah;
And we'll go, go, go, go-go.
If you're ready, like I'm ready.

Cause it's a beautiful night,
We're looking for something dumb to do.
Hey baby,
I think I wanna marry you.

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you.

Just say I do,
Tell me right now baby,
Tell me right now baby. x2

Cause it's a beautiful night,
We're looking for something dumb to do.
Hey baby,
I think I wanna marry you.

Is it the look in your eyes,
Or is it this dancing juice?
Who cares baby,
I think I wanna marry you...

Saturday, May 21, 2011

Tacing tacing~



Sedar tak sedar da abes sesi training aku kt Astrum. n ari ni last outing b4 kitorang berpisah. ktorang sume memang ske outing nih.bak kata trainer kami,jalinkan networking sebanyak mungkin.

N3 ni ditulis bkn tuk cite sal outing td.tp juz nk mengimbau kembali tempoh 3bln kami kt astrum.sangat happening,sangat fun!!

Alkisahnya kitorang start training 28/02/2011. seminggu dlm kelas,da mcm setengah tahun berkawan.masing2 memang gile2. bkn gile meroyan ye.ni gile sporting.

begini la rupa kelas kitorang..

Kitorang training IT.men coding2.dek kerana batch kami ni sangat hiperactive,maka tercetus la idea kuar pegi mne2.

1st outing kitorang pegi hiking. aku rasa aku da cite b4 nih.so korang leh tgk cni je la ek. haa..jgn ingat bdk coding ni tak ske g jln2.

Next trip kitorang juz pegi mall.men bowling,karok,layan movie n mcm2 la. hebat tak?? tiap2 bulan berjalan je kejenya.haha


jalan jalan @ e-curve dan kawasan sekitar..

So rini last kitorang berkumpul.sadis lak rase.bese la.adat pertemuan mesti ade perpisahan.gud luck ye kwn2.All the best!~



saat saat akhir kelas

sekian..

*p/s:credit to syiera for the photo


Thursday, May 5, 2011

Oh Mei~


Ohh..sedar tak sedar akhirnya Mei menjelma juga. terase sekejap je masa berjalan.aku ske ngn mei. dan aku percaye kamu sume pon ske ngn bulan mei.btol tak??haa..kan btol.haha

Banyak mende dlm Mei yg aku ske. meh aku listkan tuk korang ye. 1st, korang perasan tak mei ni bnyak cuti.cuti sekolah,hari buruh,hari guru,hari pape lg la.

Zaman skola dlu aku memang tertunggu tunggu mei sbb de cuti penggal skolah.yela.cuti beb!leh g bendang.main dlm semak.panjat pokok!haha

Skg pon even da besar panjang aku still tunggu mei jgk.sbb nk bercuti.haha bulan mei je mesti nk g sane, nk g cni.family day sane, family day cni.ngn reunion la lg.haish~

Sebenarnya ade sejarah knapa diwujudkan mei ni bnyak cuti.tapi tak mo lah aku gtaw kt cni.nnt aku kena tangkap lak.haha

Then, aku ske Mei sbb bulan ni bulan besday mama, abang n aku.haha 3 skali gus.rini besday mama aku.HEPY BESDAY MUM!besday aku ngn abang lak sama tarikh.hebat tak?!

Err..rasenya tu je la kot.lupe lak nk gtaw.next week aku akan ke SABAH!hehe ade nk kem pape??doakan aku selamat ye..^_^




Wednesday, April 27, 2011

Ohh Sila Jgn Majuk Ye~


Alkisah citenya weekend lepas aku kuor jejalan. pegi hiking la sket kt bukit tabur.nk cite sal hiking ni susah sket.pnjang cite. n n3 ni bkn nk story sal tu.haha

Ni yg aku nk storykan.balik je dari hiking tu terus la terjah laptop kesayangan aku.ooh windu tol. aku pon pe lagi.terus tekan button on. tunggu punye tunggu, aiyak! laptop aku wt hal.

Aku godek2 lagi.sah! laptop aku majuk nih.die xmo on.asek nk reboot n masuk setup page.haiya. jgn la wt aku cmni.taw la aku tinggal ko sorg2 td.

Aku pon biar je la laptop aku sejuk dlu.mne taw die tgh panas.hangin kt aku.aku pon p tdo dlu.penat seh kuor hiking.blk tu minyak moto lak abes.kena tunda.haiya

So malam nye aku try on lagi lappy kesayangan nih.oh!masih mcm bese.nak xnk aku on je la gune save mode.mne taw pasni ok.*pujuk kena pelan2..

Alkisahnye sok pagi laptopku ok dgn sendiri.oh plz..pasni sile jgn merajuk lagi ek.susah aku nk wt keje.aku taw ko jeles ngn moto tu.takpe.aku akan bahagikan kasih syg yg adil pasni.

Saturday, April 23, 2011

Belum Masanya~


Kte mesti selalu dengar pasal cinta monyet kan?bercinta dizaman skola. n kdg2 jadi impian sume bdk skola tuk ade pasangan masing2. Zaman skola memang best.walaupun tensen ngn kelas, tapi still tak bnyak kena pikir.tak perlu berpikir mcm org dewasa berpikir.

Ibu2, abg2, sedara mara selalu pesan, blaja rajen2 dlu.jgn duk sibuk nk bercinta.jgn nk duk menggatal.da ade kje,ade duit baru la cari pasangan.

Dlu aku tak heran sangat mendalah nih.malas nk ambil kesah.ade awek da kira ckup best.pemikiran pra-matang kan?

Tapi skg? Ohh..aku da jd takut. takut tuk berkongsi hati dgn org lain. takut tuk memberi cinta.takut tuk menerima cinta. aku masih belum bersedia. bia lah aku bersendiri dlu.

Zaman skg bkn mcm zaman dlu.ibu2 bapak2 sume kawen muda. duit blanja pon tak seberapa. zaman skg?ohh hantaran saje da mkn 2,3 tahun duit simpanan.

Aku bknla anak hartawan.kje pon tiada.apatah lagi duit simpanan.biarlah ekonomi stabil dlu.jika ade jodoh,tak kan kemane.jgn la mengharap ape2 dari aku yg miskin ini.

Friday, April 22, 2011

Sudah la~


Oh cukupla
usahla asek berdalih
sampai bila kau nk maju?
sampai bila kau nk lari?
sampai bila kau nk menyorok?

Pernah dengar lagu bangau?
haa..
camtu la kau
asek nk lari dari mengaku kesalahan

Klo terjatuh, salahkan batu
padahal jalan tak pndang dpn

tercekik tulang,salahkan ikan
ikan tu tak salah kot

sudah la..
tak salah klo kte pk blk
tuko setiap teguran jd peransang
negatif ke positif
tuk kte berubah
jd kepada yg lebih baik
bkn tuk sape pon
tuk diri sndirik gk

belaja la tuk berani
berdepan ape sje
yg mgkin kau hadapi

sgt bahagia ble
setiap halangan mampu kte atasi
atas usaha kte sndiri

Monday, April 18, 2011

Awesome Trip @ Datuk With Php Geng!~



Salam..


Kali ni aku bawakan kt korang cite dari gunung datuk. Team yg terlibat: Astrum Php Team. Kitorang sume 21 org + 4 org guider yg aku import dari team aku sendirik. Thanks to napi, alan, eja, and syiera coz sudi tlg aku ye.

Ni 2nd time aku naik Datuk. Tingginya takde la tinggi sangat dlm 870 meter n lebih kurang tinggi bukit2 je la. Trek die just straightforward je since trail da ade. folo je la. Tapi bnyk mendaki dari mendatar.

Klo korang nk ke Datuk, senang je. Amek highway plus exit kt senawang or pedas/linggi. Then follow signboard ke rembau. Korg akan nmpak sign board ke Gunung Datuk.


Kitorang gerak jumaat ptg. Malam tu kitorang wt bbq doe! bese la bebudak nk enjoy. haha Malam tu ujan lebat. seb bek benti gk. kitorang tdo khemah je sbb dewan full. Kebetulan ade skolah buat aktiviti jgk kt ctu.





Soknye after bekfes, warm up sket2 dari mr.napi, kitorang mula start naik. Trek da jd cam highway since at dat time ade 200 org naik skali jgk.tp dorg gerak awal sket la dari kitorang. Trek agk bahaya, licin n menguji otot2 kaki coz ujan jgk time trekking.


Kitorang stat naik kul 9am n sampai kt atas lebih kurang 11am. kt atas ujan lebat doe! menggigil aku.seb bek la lemak ni masih tebal. haha agak sesak jgk kt atas time tu. kitorang stay sampai sume group turun. so smalam group kami adalah group yg paling last turun.trek?? oh ****!


trek yg agak jahanam

Tu je la story aku weekend nih. bnyk jgk trip yg aku tak sempat nk story tp tak pe lah. Thanks pade sume yg terlibat menjayakan trip kali ni.sonok gile doe! korang sangat best!

























 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah