Pages

Saturday, January 7, 2012

Halal ke keje kita?..

Salam...

Dalam zaman yg serba-serbi memerlukan duit skg ni,kje memang la tersangat penting buat kte sume. Aku sgt bersyukur aku mempunyai keje yg ok.boleh la menanggung kehidupan seharian. Alhamdulillah.

Dulu zaman kecik2, mak bapak kte,sedara-mara kte selalu berpesan, "Awang,nnt da besar kje leklok.cari rezeki yg halal.jgn mencurik.jgn buat yg bukan2.jgn makan duit haram..". Tapi kte ingat tak pesan ni tuan2..

Kita slalu menganggap rezeki haram tu datangnya dari sumber yg haram.keje pub haram.kje kt lorong2 haram.mkn suap haram.Yes tu sume memang terang dan nyata haram. Dan kita sbg muslim memang tak boleh mendekati perkara2 haram.

Cuma yg aku nk cite dlm n3 kali ni ialah bilamana kje yg halal boleh jd haram klo anda tak betul2 melaksanakan kje anda itu. Ok la. Meh kte review contoh2 di bawah.

Bayangkan gaji bersih anda RM2000 la ek dan ofis hour anda stat kul 8-5. Pukul 8pagi anda pegi keje. Kebetulan wife anda pregnant or takde transport tuk pegi keje and anda kje lebih kurang tempat yg tak jauh jaraknya dari wife anda. Wife anda masuk kje kul 10, so anda pon blk ke rumah tuk anta wife anda pegi kje. Sebenarnya kt sini,berapa bnyak masa keje anda yg anda curik. Maybe anda ingat ni lawak.tp situasi ni bnyak terjadi kt sektor2 kerajaan skg yg mne husband blk skjap tuk hantar wife die pegi keje.

Then kte tgk pula mse kje kte. Klo betul ofis hour kte stat pukul 8,kenapa kte masih masuk lambat? Fine la klo kte ckp kte masuk lambat tapi kte ganti blk after ofis hour.kte pon blk lambat jgk. Sebenarnya tak boleh. Kte da janji mse sekian2 adalah mse kje kte. Jika 10 minit kte lambat,bayangkan daripada gaji kte RM2000 td kt celah mne duduknya nilai 10minit tu. duit tu la yg kte bagi anak bini kte makan.

Sebenarnya ade je lg contoh lain spt tipu claim,guna harta ofis tanpa kebenaran atau utk peribadi. tapi kebanyakannya melibatkan mase lah.jaga mase kje anda betul2.dan jgn menipu.

Bayangkan la tuan2.hidup ni hanya sekali. dan kita sentiasa mengejar mendapatkan keredhaanNya..semoga kita sentiasa dirahmatiNya..aminn =)

0 sweet comments:

Post a Comment

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah