Pages

Sunday, March 18, 2012

Surat Layang Buat Encik Boss

Salam..

Hihi..gempak tak tajuk n3 aku ni? bese la tgh busan nih. tetiba lak terasa nk smpaikan something tuk boss 'tersayang' aku ni. sumpah ni n3 mengumpat. klo korang tak nak terlibat baik korang blah skg. jgn ckp aku tak nasihat plk ye. =)
# Tolong jangan tamak boleh tak?

Pantang org offer pojek je terus nk smbar. tapi tak sedar kekuatan company tu cmne. korang bayangkan la cmpany tu just ada 3 developer nk develop mcm2 dalam masa yg sangat singkat. gilo org tua ni..
# Tolong jangan kedekut
Ni penyakit utama dia. dari dulu lg sangat berkira dari segi nk naikkan gaji pekerja, nk bg benefit, nk bg bonus n macam2 la. skg ni company bru je dpt payment juta2.tapi still tak nak hire pkerja ramai. invest la sket tuk train new worker. pfftt
# Pandai2 la amek hati staff ye
Boss sgt takut klo staff die nk benti. apa taknya. dia bukannya ada ramai staff lain. klo sorg benti, sapa nk cover kje yg org tu dah develop?haha geli hati aku. sape suh tak nk hire ramai2 ooii..nk cebur bidang it ni memang tu la cabarannya. company lain bnyk lg nk byr tinggi2 klo ko tak mampu.
# Lebihkan motivasi please
Membebel tak selesaikan masalah. meeting yg efision korg tau tak cmne?diskus poblem,then capai solution. no point la klo meeting lama2 tp point die sbb nk lepas geram, marah,membebel smpai takde pnyelesaian. pastu keje nk suh siap. kemon la. dah leter smpai mgrib tak kan nk suh kami smbung keje smpai mlm kot.klo ade claim ot takpe la jgk.
# tak goyang la ngn kontrak lu
Korg tau tak, skg ni company dah develop ios.ala apps yg ade dlm iphone/ipad tu. so dlu awal2 lg aku dah warning bos.aku ckp org yg reti ios ni market tinggi. company luar bnyk nk bayar gaji tinggi2. so korang tau apa bos buat. dia paksa kitorg pkai iphone n bayar guna duit company dlu. then bulan2 tolak dari gaji sket2. spnjang kontrak tu staff tak bleh benti kje. pfft! tu kontrak leh pkai ke ha? g court pon tak lepas..kih3
 # berubah la..
Aku sbenarnya dah 2kali kena tahan dari benti kje. yg lepas aku leh consider la sbb aku nk blaja ios tu dlu smpai pandai n kesian jgk kt bos aku ni nk cari developer baru. tapi smpai bila kan kita nk kesian kt dia walhal dia pon tak kesian kt kte. aku ada ckp dlu klo kali ke 3 aku anta surat resign, then tak yah la nk pujuk dah. tu muktamad.

Aku rasa bos ni tak belaja dari yg lepas2. dia selalu tnye apa yg tak puas hati pasal company n aku dah story sume kt dia. tp nmpaknya takde tindakan pon. lantak dia la. jgn ckp aku tak penah remind dia plk.

Sekian.. 

Saturday, March 17, 2012

Pembaziran PRU


Salam..

Agak lama tak menulis.sorie la ye.mood blogging berkurang sjk 2 menjak ni.hehe ok la ye.meh kita teruskan ke story yg aku nk gtau rini.

Aku terpanggil tuk story kt korg pasal 1 mendalah ni. padahal ngah bosan Korg sedia maklum kan setiap kali nk ngundi mest ada je kerajaan support sane sini. lulus peruntukan macam2 la. janji buat itu buat ini. ni bkn kerajaan shj,pembangkang pon sama ye. *sorie la klo n3 ni berbau politik

Itu sume yg terzahir kt media, ade bnyak lg yg korg xtau.contohnya dlm bidang it ni.maklumlah aku ni kje dlm bidang it so tau la sket2 apa yg org politik ni duk buat.

Korang nk tau? meh kita ngumpat..hehe sebenarnya bnyk sistem yg tengah develop skg ni. Sume tu semata2 tuk kepentingan parti or spr tu sndiri. Maybe korg tak nmpak lg sistem apa yg ada. Contoh 1, sistem dimana org yg jaga tempat mengundi nnt boleh sms shj ke ibu pjabat berapa bilangan yg keluar mengundi dan jgk result parti mana yg menang. Sume data ni akan autodisplay kt scoreboard dimana tan sri or sume org atasan boleh monitor dgn mudah. Klo dari segi sistemnya maybe bleh bg kesenangan tuk org spr monitor brp ramai dah yg keluar mengundi. Tapi yg tersiratnya bayangkan jam 5.30 tu dah display kt scoreboard yg pembangkang menang, sure2 la org gomen leh taruk benteng polis kt putrajaya awal2 and buat persiapan tuk cabut. Tu pon klo nk serahkan kerajaan kt pembangkang la.

Next sistem GIS or Geographic Information System yg mana ni bnyak kpd nk check pengundi tu duk mne,tempat mengundi die kt mne n sebagainya. Ala mcm guna gugel map. Just masukkan ic then terus keluar peta smpai ke rumah anda. so awas la sapa yg tak keluar mengundi tu ye.

Next sistem berkonsepkan canggih sket. Tuk pengguna iphone/ipad. Pengguna ni besenya calon yg akan bertanding nnt la. Sistem ni cuma paparkan data keputusan pru lepas je. So nnt calon tmpat berkenaan leh la buat kajian n pikirkan strategi yg btul tuk pancing undi. Contoh klo kt tempat tu bnyak india so calon tu kena la pikir strategi yg boleh buat penduduk suka kt dia. Sistem ni jgk ada paparkan apa isu panas yg pernah terjadi. Contoh penduduk tak nak kilang dimajukan or sebagainya. Ni sume boleh dijadikan rujukan utk calon or jentera memikirkan strategi mereka.

Next sistem canggih jgk. Pernah guna foursquare?haa konsep camtu la. Tapi ni lebih kpd aktiviti kempen yg dorg lakukan. Contoh mudah ialah ceramah. Bila setiap kali mereka buat ceramah, pengguna boleh upload ceramah, lokasi, detail dan terus ke server mereka dan wajiblah share kt fb or twitter kan.

Sebenarnya ada banyak lg sistem yg lebih kpd analisis pru lepas2.sume ni berkonsepkan webtool. Cuma skg ni ramai pengguna smartphone so sistem yg dah sedia ada pon kena duplicate masuk ke smartphone. Agak2 korang la bape kos utk 1 sistem? 1k?10k? haha jgn buat lawak la. Sistem ciput pon mau cecah 80k. Ni sistem highly p&c kot. Senang2 je aku sebar kt sume org. Mati la klo kena tangkap. Korang nk tau mne aku dpt sumber? As i said b4, aku keje buat sistem kot. Tapi tak sume sistem ni aku buat ye.

Aku pon tak paham sebenarnya. Kalah menang adat la tu. Tak yah la nk membazir sangat. Yang pening kepala ni kitorang la nk kena buat sistem tuk dorg. Gunanya hanya skali tuk 4 tahun. Membazir tak? Buat sistem mahal2 pastu nnt terbiar. Bila nk pru lg, buat sistem baru lg. Maklum la, sistem dlu kerajaan lain buat, skg dah kerajaan lain. *incase kerajaan bertukar la..hehe

Ok la korang, nk kuar plk. Weekend mne leh lepak umah beb. Jom dating kt hot air ballon. ngee~ =D
 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah