Pages

Saturday, March 17, 2012

Pembaziran PRU


Salam..

Agak lama tak menulis.sorie la ye.mood blogging berkurang sjk 2 menjak ni.hehe ok la ye.meh kita teruskan ke story yg aku nk gtau rini.

Aku terpanggil tuk story kt korg pasal 1 mendalah ni. padahal ngah bosan Korg sedia maklum kan setiap kali nk ngundi mest ada je kerajaan support sane sini. lulus peruntukan macam2 la. janji buat itu buat ini. ni bkn kerajaan shj,pembangkang pon sama ye. *sorie la klo n3 ni berbau politik

Itu sume yg terzahir kt media, ade bnyak lg yg korg xtau.contohnya dlm bidang it ni.maklumlah aku ni kje dlm bidang it so tau la sket2 apa yg org politik ni duk buat.

Korang nk tau? meh kita ngumpat..hehe sebenarnya bnyk sistem yg tengah develop skg ni. Sume tu semata2 tuk kepentingan parti or spr tu sndiri. Maybe korg tak nmpak lg sistem apa yg ada. Contoh 1, sistem dimana org yg jaga tempat mengundi nnt boleh sms shj ke ibu pjabat berapa bilangan yg keluar mengundi dan jgk result parti mana yg menang. Sume data ni akan autodisplay kt scoreboard dimana tan sri or sume org atasan boleh monitor dgn mudah. Klo dari segi sistemnya maybe bleh bg kesenangan tuk org spr monitor brp ramai dah yg keluar mengundi. Tapi yg tersiratnya bayangkan jam 5.30 tu dah display kt scoreboard yg pembangkang menang, sure2 la org gomen leh taruk benteng polis kt putrajaya awal2 and buat persiapan tuk cabut. Tu pon klo nk serahkan kerajaan kt pembangkang la.

Next sistem GIS or Geographic Information System yg mana ni bnyak kpd nk check pengundi tu duk mne,tempat mengundi die kt mne n sebagainya. Ala mcm guna gugel map. Just masukkan ic then terus keluar peta smpai ke rumah anda. so awas la sapa yg tak keluar mengundi tu ye.

Next sistem berkonsepkan canggih sket. Tuk pengguna iphone/ipad. Pengguna ni besenya calon yg akan bertanding nnt la. Sistem ni cuma paparkan data keputusan pru lepas je. So nnt calon tmpat berkenaan leh la buat kajian n pikirkan strategi yg btul tuk pancing undi. Contoh klo kt tempat tu bnyak india so calon tu kena la pikir strategi yg boleh buat penduduk suka kt dia. Sistem ni jgk ada paparkan apa isu panas yg pernah terjadi. Contoh penduduk tak nak kilang dimajukan or sebagainya. Ni sume boleh dijadikan rujukan utk calon or jentera memikirkan strategi mereka.

Next sistem canggih jgk. Pernah guna foursquare?haa konsep camtu la. Tapi ni lebih kpd aktiviti kempen yg dorg lakukan. Contoh mudah ialah ceramah. Bila setiap kali mereka buat ceramah, pengguna boleh upload ceramah, lokasi, detail dan terus ke server mereka dan wajiblah share kt fb or twitter kan.

Sebenarnya ada banyak lg sistem yg lebih kpd analisis pru lepas2.sume ni berkonsepkan webtool. Cuma skg ni ramai pengguna smartphone so sistem yg dah sedia ada pon kena duplicate masuk ke smartphone. Agak2 korang la bape kos utk 1 sistem? 1k?10k? haha jgn buat lawak la. Sistem ciput pon mau cecah 80k. Ni sistem highly p&c kot. Senang2 je aku sebar kt sume org. Mati la klo kena tangkap. Korang nk tau mne aku dpt sumber? As i said b4, aku keje buat sistem kot. Tapi tak sume sistem ni aku buat ye.

Aku pon tak paham sebenarnya. Kalah menang adat la tu. Tak yah la nk membazir sangat. Yang pening kepala ni kitorang la nk kena buat sistem tuk dorg. Gunanya hanya skali tuk 4 tahun. Membazir tak? Buat sistem mahal2 pastu nnt terbiar. Bila nk pru lg, buat sistem baru lg. Maklum la, sistem dlu kerajaan lain buat, skg dah kerajaan lain. *incase kerajaan bertukar la..hehe

Ok la korang, nk kuar plk. Weekend mne leh lepak umah beb. Jom dating kt hot air ballon. ngee~ =D

0 sweet comments:

Post a Comment

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah