Pages

Wednesday, January 23, 2013

FRIM Canopy Walkway..

Assalamualaikum..

Dah lama rasanya tak panjang langkah sejak tinggal bedua nih. Setiap weekend mest lepak umah je layan tv,layan dapor,layan katil. Mkn tdo mkn tdo je kejenya. haha

Last week terasa lak nk beriadah. Almaklumlah lemak2 kt badan nih dah terasa sangat menebal. Lebih tebal dari tembok besar china kot. haha Rasanya lemak tu pon dah marah2 suh dikeluarkan dari badan.

Kitorg ke Forest Reseach Institute Malaysia (FRIM) pd 12/01/2013, Sabtu. Alkisahnya pagi tu pergi la servis kete dlu sbb da smpai masa dia. So melepak la dlu kt servis centre tu. Nasib baik la kebetulan hari tu ada Love Honda Day *betul la kot tajuk event nih..haha so ada la makan2. Dapat la mkn free.

Perut pon da kenyang, air mineral pon da tapau, kitorg pon gerak la ke FRIM. Kejap je smpai situ. Kt kepong sane. So dlm kul 12 lebih gk la kitorg smpai & target point kitorg ialah Canopy Walkway! Perlu diingatkan ye, klo korg nk naik canopy walk ni korg kena beli tiket dlu kt customer service centre die kt bangunan D6 & waktu beroperasi hanya pd pukul 9.30am - 2.30pm shj. Jgn nk main redah je tau. Kang tak pasal korg da penat hiking jauh2,last2 kena patah blk sbb takde tiket.haha

Ok lah. Tiket nk naik canopy walk ni RM5/pax. Make sure korg minta map tuk kasi korg clear mne tmpat korg nk tuju. Secara purata masa dari mula mendaki, canopy walkway, smpai la korg patah blk ke parking lebih kurang 2jam la. So pastikan pakaian anda sesuai utk aktiviti ini!

Track ke base agak santai je la. Ade yg kena hiking & ade yg landai. Tapi seronok jgk la tuk dijadikan tmpat xcercise or tmpat jogging korg. Lebih kurg 30-40 minit korg akan smpai ke base. Kt sini la korg akan mula menikmati view yg superb dari atas canopy walkway. Kpd yg gayat, time ni la korg nk lawan fear factor korg.hehe

Kt atas tu klo cuaca elok korg berpeluang la tgk view bandar KL. Kebetulan time kitorg pegi ritu cuaca jerebu sket so nampak kabur je la. sob3 Dah abes sesi gayat, korg kena lalu Rover Track tuk ke Picnic Area. Otw tu ade tmpat mandi manda jgk la cam air terjun. Sbb picnic area dah kt bawah so ade la yg mandi kt atas. Klo kt bawah tu of course la air da tak fresh kan.

Then da smpai picnic area maka berakhirlah journey korg kt FRIM nih. Kt sni sbenarnya rmai je yg dtg just nk jogging, cycling & tak kurang yg lepak-ing. So jam kt tgn dah kul 2pm, kitorg pon dah lapor maka vrrroooom! ke kedai mkn la plk ye.haha

p/s: sape ade tips nk kurus weh!!!haha

ni la yg korg akan jumpa 1st bila korg mula mendaki..
track ke base

ade kerusi tau tuk berhenti rehat..hehe 
dah smpai base..yey!
perhatikan langkah org gayat..haha =P
haaa..ni la view die..hehe





Rover track..& my wifey..hehe ;)

ni da smpai picnic area..

Tuesday, January 22, 2013

Tik Tok Tik Tok...

Oh can't wait...
Sekejap je rasanya
Macam baru je plan smalam
And this weekkkk
We gonna gooo
hehe
pegi mana?
haaa
kitorg nk g sabahhhh
yehaaaa
honeymoon!!!

SABAH!!!
Wait for us!!!

~Sabah with LOVE~

Friday, January 18, 2013

Kira Bajet Nikah Anda..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah ketemu lg kita ye. n3 kali ni sebetulnya bg memenuhi permintaan sorg junior yg berhasrat utk mndirikan masjid n dia nk tau la berapa bajet keseluruhan incase dia nk kawen. So mari kita kupas isu ini.

Mesti ramai kt luar sane yg belum berkahwin teragak2 utk melangsungkan majlis mereka or tertanya2 brapa bajet yg sbenarnya mereka perlukan. Bajet besar ke? Ciput ke? Ribu riban ke? Sebenarnya bajet tu akan nmpak besar & membebankan klo anda tak plan dgn betul. Tp klo dgn plan yg teliti & rapi, bajet 50k pon anda tak perasan n langsung tak membebankan. Tak caya?haha tepuk dada tanya selera..

Ni ape yg aku n pasangan aku buat la. After je majlis tunang kitorg (30 Jun 2012), kitorg terus je beli brg hantaran slow2. But 1st, diskus dlu la ngn pasangan korg tu nk brg mahal ke murah. Then g shopping sama2. Let say la bln ni korg beli jam,then bln dpn korg beli kasut plk. Then bln berikutnya pon sama la ye. Klo korg beli sket2 takde la rasa sakit sangat. Islam tu mudah..=)

Ni antara list brg hantaran aku lah:
  1. Tafsir Al-Quran
  2. Gelang + Duit hantaran
  3. Jam + Kasut
  4. Set mandian
  5. Handbag
  6. Buah
  7. Sireh
Klo korg nk tau list lain lg bleh la tanye pakcik gugel or tgk sini ye..[klik sini] Link ni n3 lama aku pasal tunang aku dlu.hehe

Then korg kena pikir pasal transport. Klo rumah lelaki ngn pompuan dekat takpe la tp cam aku ni, wife org johor. So nk g sana kena tempah bas beb! klo takde bas nnti majuk lak sdara2 aku kt kg tu. So bajet  bas ni alhamdulillah adik aku yg keje offshore support. Thanks bro! Sewa bas aku ritu RM 1900 Trg-Johor.

Pasal jamuan belah pompuan korg tak yah la nk pk dah. Sbb biasanya ayah pngantin tu da tlg setelkan. Tp klo korg nk tlg pon ape salahnya. Then meh kita pikir bajet tuk belah laki lak. Biasanya main bajet memang abes kt jamuan la kan? So kt sini korg kena diskus ngn mak korg. Jgn la nk wt majlis besar2,grand2 mcm ank raja.haha ckup la panggil sedara mara,kwn2 sume.

Antara bajet yg korg kena pikir :
  1. Daging (berapa pikul korg nk..ni istilah org tua la..haha)
  2. Ayam
  3. Pelamin (incase korg nk sanding lg..)
  4. Kek
  5. Peralatan jamuan (kanopi,kerusi..etc)
  6. Goodies
Ok lah. Brg masak korg agak2 dlm 5k, pelamin 1k, goodies 2k. Goodies tu korg beli kt Nilai je.pastu g cari jajan kt pasaraya borong. Then pe lg.kerah la askar2 tuk masukkan sume brg tu dlm beg. Tp klo sume ni di sponsored abg,kakak,ayah korg lg la bagus.haha bleh simpan duit g honeymoon! ;)

So total berapa ye?haaa..klo korg rasa bnyak,bnyak la ia jd. Tp klo korg rasa mampu, maka insya Allah sume akan dipermudahkan..=)

Thursday, January 17, 2013

Us! In Cameron! =)

Assalamualaikum..

Ohhoi ketemu lg kita ye. Pe kabo belake seme?haha sehat la dehh. This time aku nk story pasal satu lg short trip kami berdua #syawin ok!haha Ok la. Tgk pd title pon korg da tau kami g mne kan. Klo org lain g sane sini terbang bagai, kitorg ckup la memanfaatkan tempat2 indah dlm Malaysia je..cheewaah!haha

Kitorg g Cameron Highlands time cuti Krismas hari tu. Jalan kt higway ok je tp bila da masuk area cameron, perghhh..gile kau!haha Nasihat kitorg jgn la pegi time cuti2 ye.

Nak ke Cameron ni aku tak tau la ade bnyk jln ke tak.Tapi hari tu aku exit Simpang Pulai so jauh sket la. Nk try jln baru la katakan. Besenya org akan exit Tapah je. Jln ni bese lah, berbukit dan simpang2 sket ye. Tp lg dekat nk dibandingkan ngn jln yg aku lalu tu.

So smpai je sana kitorg terus redah ke BOH Farm. Kebetulan plk time tu hujan, berkabus so agak layan jgk la klo dpt teguk teh panas kan..perghhh Kitorg lepak2 kt BOH ni lama la jgk. Siap pegi naik kt Tower dia lg tu. Nasib baik tak g tlg petik teh skali. haha

Then kitorg patah blk nk cari ape yg patut la plk. Otw tu singgah la lunch dlu kt Tanah Rata. Sini korg bleh la nk cari makanan yg seswai sbb ade foodcourt then mkanan dia not bad la. hehe Dah setel mengisi perut, kami pon ke pasar antara Berinchang-Kea Farm. Hasilnya?mcm bese la.bantal,strawberi,keychain tu benda wajib.haha

Cuaca time ni tak bpe ok sangat.Manyak sejukkk wooo. Sweater tak bawak lak tu.masak laaa. So ktorg pon rasa bleh la perlahan2 kayuh blk plk. Sambil2 nk blk tu tersinggah la plk kt Cameron Valley Tea House. Kt sini ade surau tau. Klo korg nk singgah solat bleh la kt sini. Then bleh la pekena Valley Tea plk smbil menikmati view yg superb cantik kt sini. Agak2 da nk mlm kitorg pon beransur la.

Time blk ni kitorg lalu Tapah. So akan lalu Berinchang dlu la kan?haha ape lg berhenti la lg kt Night Market Berinchang tu. Dapat la tambah koleksi baju, 7 pokok anak cactus ngn jagung. oh tak lupa strawberi coklet skali. Setel je kt sini,kitorg pon terus redah blk.Ya! blk n da tak singgah mana2 dah.penat wooo.

p/s: thanks syg bawak abg dtg sini..this is my 1st time! ^_^




nyum3..sedapnyerrrr...hehe ;)

haaa...scary tak??
ni la kilang proses teh BOH!
ngeee..;)

ni kt Cameron Valley Teh House..=)



haaa..mari layan teh dlu ye..hehe

Friday, January 11, 2013

Us! In Kota Singa..

Assalamualaikum..

Ha! ketemu lg kita ye. hehe bese la ade kelapangan ni la bleh aku nk cuci2 sket blog aku dari berhabuk..tak gtu?haha korg amacam?sehat? harap2 blom tercekik tulang lg la ye..hehe

Ok lah! n3 lepas aku da story pasal nikah, then n3 kali ni aku nk story sket pasal short trip kitorg. Yes! Its a short trip n destinasi kitorg?haha da nama kota singa kan..mesti la singapore.

Oleh kerana majlis hari tu pd hari sabtu, for sure la ahad still bz kena basuh periuk belanga sume kan?so kitorg gerak ke JB isnin pagi. Dalam tghari jgk la gerak ke sana. Smpai2 je da ptg. Seb bek la kami da booked awal hotel kt sane. Kitorg tdo kt Citrus Hotel JB.hehe

Kebetulan hotel kitorg ni sbelah je ngn Johor Bahru City Square. Lintas jln pon da smpai. So mlm tu ktorg g la jln2 dlm mall ni tgk ape yg ade. Agak besar la jgk tp time tu mall nga renovate sket.so agk haunted ok!haha

Eh ni nk cite pasal Singapore ke JB nih?ok2..melalu lak..haha Sok paginya kitorang terus shoot ke Sentosa.Hajatnya nk g ape nama tempat tu?ala yg taman teman tu..haa USS! pandai pon. tp kitorg tak g situ pon.kitorg g sbelah die, Sentosa. Ala brg mainan kt sentosa pon bnyk ape?! kitorg sndiri pon tak abes main sume yg ade kt dlm tu..haha eh da ter-short-cut cite lak terus kasi ending.

Erm, gni la.ktorg smpai kt sntosa da tghari.so kitorg amek 4game yg evening punye pakej..harga die bpe ek?dalam $45 rasanya.Da lupa la weh.nnt aku update blk klo ingat ea..hehe

So 1st yg kitorg main Tiger tu.bkn air setan ok! menara pusing tiger tu la.klo kt Melaka ade sbijik, Tamingsari!haaa then kitorg men cable car, skycruise, sbijik ag pe tah nme die.lupa plk.yg naik beskal kecik tu then trun bukit..haha

Setel main2,kitorg pon g la melantak roti Singapore kt Arab Street. Ni tak sah tak singgah mkn klo da dtg kota singa ni!haha After mkn kitorg pon terus blk semula ke Malaysia..cheewaah! bunyi mcm jln jauh jek..haha

Malam jgk la kitorg smpai umah kt btu pahat. Sok paginya nk blk KL plk.then khamis blk ganu sbb Sabtu 8/12/12 tu majlis belah laki.Wow! gila pack tak schedule kitorg?kalah artis kan.haha

Ok la.cam bese klo ade gamba, layan..klo tak de jgn mengumpat!haha
Sayonara..;)

p/s: I Love U Cik Puan Awin a.k.a my lovely wife!


bekfes kt citrus hotel..bnyak amat kot!








ni haa uss!haha





gayat wooo..hehe








ni la die roti singapore! hehe



 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah