Pages

Thursday, February 28, 2013

Info Rumah: MRTA VS MLTA


Asslamualaikum...

Hari ni aku nk cite pasal info rumah sket ye. Maybe ramai yg tak pernah tau pasal mendalah nih. Aku sndiri pon b4 ni dengar2 cmtu je tp tak paham pon. Cuma bila da berkecimpung dlm bab2 nk beli rumah, so kena la amek tau kan. Info ni sume pon banker yg explain kt aku ngn panjang lebarnya.

MRTA atau nama saintifik beliau Mortgage Reducing Term Assurance ni sbnarnya boleh dikatakan sejenis insurans tuk melindungi rumah yg korg beli tu. Suka atau tak, kita tak tau masa depan kan? So incase kita cacat ke, excident yg memudaratkan or meninggal, MRTA ni la yg akan tlg setelkan hutang loan rumah kita.

Contohnya la kan. Klo umah korg tu RM200k then tiba2 penama rumah tu meninggal, bank akan terus setelkan loan rumah tersebut. So pewaris or ahli kuarga da tak payah risau. Kita pon mest tak nak ank bini tanggung hutang kita kan?

Apa jd klo rumah tu korg jual?haaa Maka terhapuslah MRTA korg. Kena start blk sume. Rumah baru, MRTA pon kena baru la. Korg takleh transfer value yg korg da byr kt rumah baru. Besenya klo investor dia just amek MRTA  tuk 5 years je sbb pasni dorg nk jual rumah tu.

MLTA plk or Mortgage Level Term Assurance lebih kpd pelaburan jangka masa panjang. MLTA pon cover kes yg sama mcm MRTA cuma benefits dia lain la sket. Dari segi premium pon lg mahal compared to MRTA sbb dia involve protection, savings and returns.

Ok la. Klo tak bg contoh korg tak paham lak kan. Mcm ni la, incase jd pape kt korg, bank akan bayar terus total outstanding loan rumah tu then klo ade balance, korg akan dpt cash tu. Let say korg purchase umah tu tuk loan 40 years & slama tu jgk korg tak de involve ngn excident pape, korg leh mintak blk total value yg korg bayar every years tu plus dividend.

MLTA ni besenya RM3500/years so klo 40 years korg da bayar sbanyak 140k. Banyak wooo. Setel bayar rumah cash pon dpt jgk. Tak ke seronok.haha Oh ya, korg leh jgk klo nk stop bayar tp bese org akan stop pd tahun 17 ke atas. Time tu baru ade pulangan or dividend.

Lg satu, MLTA ni primary key die *bahasa programmer la plk pd panama atas geran bukannya pd rumah. Means klo MRTA, tukar rumah je kena renew insurans. Tp MLTA tak, korg bleh continue bayar even korg ada bnyak rumah pon. Dia akan terus cover tuk sume rumah tu.

Haaa..da paham? hahaha secara ringkasnya klo korg nk beli rumah sementara better amek MRTA sbb nnt korg mest nk jual jgk tp klo korg nk beli rumah tuk stay smpai tua, better amek MLTA. Duit yg korg bayar every month tu nnt korg leh collect blk tuk sara hidup pas bersara. 

So yg penting, analyse dulu property yg korg nk beli tu & bajet kewangan korg sbb tak semestinya korg kena beli full coverage protection.

Monday, February 25, 2013

Rumah Baru: Dalam Perancangan

Assalamualaikum..

InsyaAllah semuanya masih dlm proses. Setiap perancangan klo tak disertakan tindakan tak kan menjadi kan? hehe Ni mungkin permulaan baru tuk kami. Doakan semuanya dipermudahkan ye.

Bila duk blog walking sana sini, jeles jgk tgk org duk cite sal renovate rumah, pindah umah baru sume. Apa la keje dorg agaknya ye. hehe Aku terbaca satu artikel ni, 5 situasi yg menyebabkan kita selalu berhutang. Korang nk tau tak? ha meh aku listkan.
  1. Hutang kerana perkahwinan
  2. Hutang membeli kereta
  3. Hutang kad kredit
  4. Hutang membeli rumah
  5. Hutang membeli kelengkapan rumah
Sume hutang ni senang je nk buat skg. Even brg rumah pon bleh bayar ansurans RM10 sebulan. So smpai bila la kan kita hidup nk dibelenggu hutang. Credit to Pakdi tuk info.

Eh out of topic lak. Ok la. Sebenarnya aku nk ckp sementara kita masih bujang lg or baru kawen, better la beli rumah murah2 dlu cam apartment or townhouse. Takde la korg pening nk bayar bulanan yg tinggi sbb beli rumah besar. kan?

Then bila da agak stabil, after 10 tahun korg pindah la ke rumah besar. Rumah lama tu korg leh sewakan or jual. haa kan da jd modal pelaburan kt situ.hehe 

Klo nk ckp pasal proses, ni memang baru masuk proses awal. Kitorg da booked rumah & dlm proses nk submit loan. Doakan loan kitorg lulus ye. Aminn =)

Friday, February 22, 2013

Hati-hati Bila Check in Luggage Air Asia..

Assalamualaikum..

Aku ingatkan aku sorg je yg hilang brg bila travel ngn air asia nih. Rupanya ade jgk yg kena benda yg sama. Klo korg tak caya korg leh buka blog Jeff's Travel ni. Dia pon kena nasib yg sama. Cuma dia kena lg teruk la kot smpai hilang duit bagai.

Kisahnya gps aku hilang masa blk dari sabah akhir bln lepas. Smpai2 je kt rumah bila buka beg, gps da lesap. Memang gps tu da simpan awal2 dlm beg. Nk lebih kepastian lg, aku call owner kete sewa kt Sabah kot2 la tertinggal dlm kete dia. Tp resultnya negative. Memang gps tu tak de pon.

So memang sah la gps tu da kena rompak b4 nek flight lg. Ada org ckp brg2 elektronik memang tak leh check in luggage. Pe kejadahnya klo device tu sndiri tak on mne leh kaco flight. puiii

Nasihat aku klo korg bwk brg2 elektronik jgn la check in luggage. Korg pegang sndiri la bwk naik atas. Staff air asia ni bukannya boleh percaya sangat.

Tuesday, February 19, 2013

Merapu...

Urrghhh
Kebelakangan ni duk asek pikir pasal rumah je
Nk beli rumah
Nk sewa rumah
Nk jual rumah
eh! haha
Ade rumah dekat, mahal plk
Dah jumpa murah, jauh plk
Rumah rumah rumah...
Tp duit takde cmne???
Haish!

So skg duk terpikir lak nk tambahkan kewangan
Betul la kata org
Banyak mana pon gaji kita
Kita tak kan pernah nk rasa cukup
Bukannya tak bersyukur
Tapi...

Korg bayang la
Gaji ribu riban pon klo da duk kt KL ni ape la sangat
Tolak sewa umah, bil api air, car loan, personal loan, credit card lg
haa so da tinggal bpe?
tak campur ngn minyak, makan minum berak lg

Tu la kannn
Setiap org ade pintu rezeki masing2 & telah tertulis
Apa yg penting
Aku kena la terus berusaha kan?
hehe

Ape yg penting
Target aku skg kje dlu smpai jumpa kje tetap
Then baru la decide mna akan jd kg aku nnt
Kang da ade rumah tetiba dpt kje jauh plk camne
haaa
so tungguuuuu
=)

Ya Allah, ampunkan aku
Aku bersyukur dgn setiap pemberianMu
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui
Maha Bijaksana atas segala makhlukMu...

Thursday, February 14, 2013

Sabah Trip..Last Day!

Assalamualaikum...

Finally tibalah kita ke final story, last day aku kt sabah. Rasa sayu lak nk meninggalkan sabah setelah hampir seminggu duk sini. Bukan ape, pasni 4 sure la kena ngadap kje yg bertimbun plk. urggghhh malasnya.

So pagi tu, Selasa 29 Jan 2013 kitorg terus la checkout dari tmpat penginapan kitorg n g melahap dlu la ye, lapooo..hehe Flight kitorg kul 3.45 ptg.

Last day da tentu la hari tuk shopping kan? Oleh krn masa kitorg tak banyak, so waktu shopping tu kitorg pendekkan je.haha Kitorg smpai KK da kul 12 & terus heading ke Pasar Philiphine sbb kt situ memang port tuk beli sume brg la mcm baju, keychain, ikan & sbagainya lah. hehe

As usual, kitorg beli baju tuk kami berdua, keychain tuk sume org, fridge magnet, amplang & ikan bilis tuk stok rumah kami. Ape? Amplang tu tak tau ape? Alaa kopok ikan yg bulat2 tu la. Cuba korg gugel.haha

Then kitorg nek la Centre Point sbb nk cari suor snails. Sbb ritu nmpak harga dia murah je. Last2 takde saiz lak. sob3! Turun mall ngn tangan kosong je lah. So nk buat ape pon da tak bleh, kitorg pon ke airport la. Time tu da kul 1 lebih & kitorg kena pulang kete b4 1.30 ptg.

Babai KK. Punya la ramai org kt airport smpai beratur panjang kt departure hall tu. Seb bek la dia da asingkan lane tuk sape yg last call & sape yg flight lambat ag. Alhamdulillah kiorg smpai airport Senai lebih kurg kul 6 ptg & Azim da tunggu kitorg kt sane. So terus drive blk umah je la.

p/s: gps kitorg hilang. aku rasa org airasia tu kuarkan gps kitorg dari dlm bag.sobs!
p/ss: nk g sabah lagi...wuwuwu~

1st nite @ KK..

rumah terbalik..

checkin dlu ye..@ Seri Kinabalu Resort
pesta durian..hehe ;)
ni sape yg pregnant nih?haha
love...;)
ikan kelah..

Wednesday, February 13, 2013

Sabah Trip! 4th Day..

Assalamualaikum...

Masuk la n3 tuk hari ke-4 plak ye, 28 Jan 2013 Isnin. Hari ni agk full plan kitorg sbb tak nk lepaskan peluang melawat tempat menarik area Kundasang & Ranau. So pagi tu agk awal kitorg bgn then terus kuar pegi bekfes kt tempat bese, Restoran Intan. Lynn pon siap2 checkout sbb rini last day dia kt sabah. Da nk blk dah dia tu.haha

After bekfes, kami sume pon terus ke Kinabalu Park. Subhanallah tak sangka lak view pagi2 superb cantik. Sepanjang jln kami disajikan ngn view gunung kinabalu walhal smalam kitorg lalu tak nmpak pape pon sbb berkabus.

Nk masuk kinabalu park ni kena bayar tau. Sorg RM3. Kitorg smpai sini lebih kurg 9.00 pagi. Kt dlm ni la korg leh nk amek gmba view gunung kinabalu yg cantik2. Kt dlm ni la jgk hikers memulakan pendakian. Bila la agaknya berpeluang nk nek kinabalu. haish!




Da puas bergambar, kitorg pon ke Desa Cattle Farm. Ala, tmpat lembu tu la. Yg org kata cam New Zealand. Oleh sbb kitorg dtg sini pagi, so tak dpt la tgk lembu beratur nk kena perah susu sbb sesi perah memerah ni pukul 3ptg je tau. Tp korg jgn risau sbb korg still leh layan view dia yg superb, bg mkn anak lembu kambing ngn beli susu lembu fresh kt dlm tu. So ok la kan. hehe Oh lupa, nk masuk sini kena bayar RM4/pax ye.

Oleh krn banyak lg plan dlm kepala nih, kitorg pon shoot ke Ranau plk. Jam time tu da pukul 12 t/hari dah. Dekat kul 1ptg kitorg smpai Hot Spring. Nk ke sini senang je. Korg follow la signboard. Tak yah nk guna waze bagai.




Kt Hot Spring ni macam2 ade. Korg bleh mandi kolam air panas, berkelah water fall, main canopy walkway or masuk gua kelawar. Nk masuk ke tempat ni mcm bese lah, RM3/pax kena bayar kt gate dpn. Kitorg dtg sini nk tgk2 keadaan je.*mcm yb plk..haha

Takde lah, da siap rendam kaki skejap, kitorg pon pegi la men Canopy Walkway. Nk naik sini pon kena bayar lg. RM3/pax & hanya sbijik je kamera bleh guna. Kamera tu kena bayar tau. RM5 tuk sbijik kamera. So make sure korg amek gmba banyak2. haha Canopy walk dia tu bleh tahan jgk la panjang. Tuk org yg gayat, make sure tabahkan diri ye.




Dalam kul 2 lebih kitorg pon gerak kuar ke next destination. Kali ni kitorg nk men geli2 ngn ikan kelah plk. Kitorg singgah kt Tagal Sg. Moroli, Kg Luanti Baru, Ranau. Nk ke sini dekat je. Dlm setengah jam dari tmpat td & bayaran masuk RM5/pax. Makanan ikan plk 20sen 1plastik kecik. Cukup la tu. Tp korg kena ingat, kt sini ada limit masa tau. Korg bleh manja2 ngn ikan kelah ni 15minit je then korg da kena naik. Gila banyak ikan kt sini. Korg relakan je la kaki korg kena geget manja. Kt sini pon ade canopy walk. So klo korg tak puas lg men kt Hot Spring td, leh la smbung kt sini plk. hehe

Lebih kurg kul 3.30 ptg camtu kitorg dah beransur. Ingatkan nk terus ke pekan ranau hantar si lynn ni kt bus stop sbb dia da nk blk KK tp ternampak lak signboard Tea Sabah. So try la masuk. Korg klo nk lalu sini memang struggle gila la sbb jalan dia sume tanah berbatu. Tuk pengetahuan korg, kt sini just bleh nk tgk view ngn beli tea murah je la. Agak tak user friendly kan? haha Klo kt cameron siap ade cafe & kek bagai. pffftt Last2 kitorg beli jgk tea sabah ngn harga RM11 tuk 3 kotak. Klo korg usha tea ni kt KK memang RM6 skotak!

Ok lah, time tuk hantar minah ni blk plk. Pkul 4.30 ptg ktorg smpai kt bus stop Ranau. Kebetulan da ade brader van kt situ yg nga tunggu sape yg nk g KK. Sbenarnya aku pon baru tau ada van ngangkut org dari Ranau-KK & waktu dorg gerak dari 7.30 pagi smpai 5.30 ptg klo tak silap. 

Da lambai2 sume, aku ngn wifey pon terus blk ke resort kami. Mandi, solat sume then kuar dinner tanpa gangguan. cheewaaah! hehe
daa~~~















Friday, February 8, 2013

Sabah Trip..3rd Day! =)

Assalamualaikum..

Hye! Ketemu lg ye. hehe Ok la mai kita smbung story kita pasal 3rd day kt Sabah plk ye. As usual pagi tu, 27 Jan 2013 Ahad, b4 kemana2 aku & wifey p pekena bekfes dlu kt tmpat bese sbelah hotel. Pagi2 dah pekena pisang goreng, ubi goreng  ngn roti telur. perrghh! Total baru RM6.90.

Memandang hari ni kitorg da nk checkout & time checkout kitorg tak leh lebih dari pukul 12pm, so kitorg pon dgn pantas ke Gaya Street. Utk pengetahuan korg, pasar kt sini hanya setiap hari ahad je tau. Jgn plk nnt korg memandai je nk pegi hari lain. Memang tak de pape la yg korg jumpa. haha


Gaya Street..hehe
So after superb faster shopim, ade la sket hasil yg kitorg dpt. Kitorg beli baju tuk 2 dak kenik syirah & sarah, baju mummy, daddy, pokde, pokcu & atuk dorg, manik2 cik wifey & last but not least,keychain! Then da setel sume, patah blk ke hotel tuk amek sgala brg & checkout.

Destinasi kami seterusnya adalahhh.....Kundasang!~ Lynn aka erza nk follow kitorg ke sane. So tak kan la tak nk ajk kan. Pasrah je la. Atleast bleh suh die jd personal photographer kitorg. Btol tak?haha Kitorg sewa kete myvi tuk 2 hari & harga RM125/day. Kira ok la kan sbb time ni memang susah nk dpt kete. Kebetulan time la ade sit free yg air asia tgh buat & rmai yg pegi becuti.

B4 ke kundasang, sempat lg tapau kfc jap sbb si lynn ni da kebulur sgt. Lapo tahap gaban katanya. Kfc ni pon sbelah hotel kitorg je. Then pas da isi minyak sume, maka beransur la kitorg ke Kundasang. Otw tu ternampak la signboard Rumah Terbalik, Tamparuli. So ape lg. Singgah la jap. Alang2 dtg sabah klo tak singgah sume tempat mest tak kena kan. hehe


muka org lapo..hahaha
Nk masuk rumah terbalik ni kena bayar tau. RM10/pax tuk pemegang mykad. So klo korg rasa tak berbaloi baik takyah singgah ye. Dalam tu korg bleh tgk sume benda dlm keadaan terbalik. Ade sbijik rumah ngn sgala isi dlm rumah tu dlm keadaan terbalik. Camne la kan dorg buat. Ngn mesin jahit sume tu kt atas kepala.hissh!

Da puas nengok2 rumah, kami pon teruskan perjalanan & kali ni da takde singgah mana2. Terus je ke tmpat penginapan kami, Seri Kinabalu Resort. Smpai je situ ingatkan da takde org stay. View dia haunted gila. Aku baca tips kt foursquare pon seram2 je. haha Korg tau, kete ktorg je yg park kt situ. Mest malam2 takde life. Nak tak nk, duit da bayar kan. So stay je la.

Kitorg pon angkut sume brg, rehat solat jap sbb penat. Then kul 5.30 camtu bru kuar blk pegi cari mkn. Almaklumla nnt mlm takyah la kuar lg. Lg pon mne nk cari kedai bukak mlm2 kt kundasang nih. Susah beb! Klo lidah korg tak bese ngn mkanan sabah ni,korg jgn risau sbb kt kundasang pon ade kfc.

Ptg tu after dinner *dinner la kan ptg2..hehe then kitorg pegi beli durian & terus ke Cattle Farm. Nk tgk view la katanya sbb nk masuk memang da tak bleh. Tempat tu ttup kul 4.30 ptg. Layan feeling la jap ptg2,sejuk2 smbil tgk view sunset.hehe

Da sejuk sgt, kitorg pon blk berpesta kt resort lak. sekian~

panas wooo..hehe
rumah terbalik..
us!..hehe


view ptg @ kundasang..;)

Thursday, February 7, 2013

Sabah Trip..2nd day! =)

Assalamualaikum..

Hye! Meh la kita sambung story ye. 26 Jan 2013, Sabtu tu aku ngn cik wifey memang da plan nk g men pulau2. Nk skodeng ikan la katanya. So b4 ke pulau tu, kitorg g la bekfes dlu. Dekat je. Kt sbelah hotel je kedai makan tu. Harga pon ok jgk la. Pagi2 pon da ade nasi campur.hehe

Kitorg smpai kt Jesselton Point tu da dekat kul 11 pagi. Bgn lambat. Almaklumla penattt. haha Sampai je sane ape lg, terus terjah konter tiket. Majoriti bleh bwk pegi 1 pulau je sbb da tak sempat katanya. Aku tak bpe nk caye so aku try la tnye konter len. Alhamdulillah ade jgk yg still bleh pegi 2 pulau.


yey..pegi pulau..heheh ;)
Haa..cuba teka pulau ape kitorg pegi? haha salah! kitorg g Sapi & Manukan Island! hehe Harga tuk 2 pulau tu Rm33 + terminal fees RM3.60 tuk sorg after guna student price. Klo tak guna student price lg la mahal. Korg tak yah risau la. Aku ni da lama abes blaja tp still valid. So total kitorg spend kt sini RM 73.20. Jgn lupa nnt da smpai pulau kena bayar lg tuk entrance RM3/pax tau.

Bot kitorg gerak kul 11.30 pagi ke Sapi Island dlu then kul 2.00 ptg bru la transfer ke Manukan. Korg tak kan tertinggal bot punye sbb dorg ni cam tau2 je sape yg nk g pulau n sape yg just dtg nk  bersiar. oh ya, jgn lupa sewa snorkeling tools dkt jeti ye or else korg kena sewa kt pulau la.

Sewa tools ni mahal tau. Aku hari tu da abes kt jeti. So terpaksa la sewa kt pulau. Tuk snorker + gugel + life jacket = RM40. Tp klo korg sewa kt pulau, means korg kena sewa 2kali la kan?haaa tau pon membazir kt situ. So better korg dtg jeti awal.

View kt pulau dia memang superb la. Kt sini memang rmai org dtg tuk diving. Yg stay kt manukan pon ade. Kitorg blk ke jeti smula kul 4 lebih jgk la. Then terus ke bilik. Malam tu dinner kt waterfront lg and menu kitorg butter prawn, tomyam sotong, kailan ikan masin. Total RM39 tuk 2 org mkn. Oh penattt. *blk tdo..hehe ;)

Kitorg kena tdo awal sbb soknya nk shopping kt Gaya Street and then ke Kundasangggg! Tapiiii..korg nk tau tak, kitorg ade la booked 1 kete viva ni kt website, da smpai sini bila kitorg call, dia buat layan tak layan je.puii Terpaksa la cari kete len. Seb bek lom bayar.

Ok lah, sambung nnt ye..=)




cantik kannn..=)
my wifey yg excited!..hehe
ni la tempat mkn seafood banyak tu..hehe

Tuesday, February 5, 2013

Sabah Trip..Day 1

Assalamualaikum...

Yeyyyy!!! Akhirnya sampai jgk masa tuk aku ke sabah. Alhamdulillah sume yg dirancang bjalan lancar. So time tuk story kt sini la plk kan?haha

Aku ngn wife gerak ke sabah dari airport senai. Hari khamis hari tu kan cuti maulud nabi so kitorg blk la kg jap. Cik wifey aku ni pon da rindu sgt kt parents die. Bleh la lepas rindu jap kan.hehe

Soknya hari Jumaat 25 Jan 2013 kitorg pon gerak la ke airport. Seb bek ade azim,adik wifey aku. Dia la yg anta kitorg ke airport. Gerak pas subuh sbb flight ktorg kul 9.45 pagi. Smpai je airport pekena bekfes kfc jap *lapo beb! haha then terus nek belon. Da final call tu. haha
konon2 rajen membaca..hehe =P
Alhamdulillah ktorg smpai KK dlm 11.30 pagi gtu. Awal sket dari schedule. So kuar je dari airport tu aku tahan la jgk teksi,tp dorg tak layan. Kt tepi2 tu bnyak je prebet sapu ngn limo duk beratur tunggu customer. Aku pon amek jgk la limo sbijik suh anta kitorg ke hotel. RM30 jgk la dari airport tu ke hotel kami, Hotel Shangri-La.

Target 1st kitorg nk cari mne die tourism center. Yela, kena la tau jgk mana tempat2 menarik area sabah.Betuk tak? Tp b4 tu, mai lunch dlu. Nnt da lapor lg susah.haha Kitorg lunch kt Restoran Java, dekat je ngn hotel bersebelahan ngn CIMB bank. Da setel sume baru la smbung pencarian kami. Tourism center tu sbelah je ngn Menara Jam Atkinson. Da puas bergambar kt menara nih, kami pon smbung la lg menapak & lepak2 kt Dataran Merdeka smbil tgk org men bola. haha

Belek2 jam kt tgn da pkul 4.00 ptg da pon. Nk menapak ke muzium gile jauh jgk tu. Kebetulan Muzium Islam ttup hari Jumaat, so agak buntu jgk la skejap tak tau nk pegi mne. Last2 amek teksi ni *teksi ke..padahal viva..haha mintak hantarkan ke muzium. Tambang dari Bukit Bendera ke Jalan Muzium RM15 jgk la dia cas. Nama driver tu alvin. Klo korg nk no phone dia pon aku bleh bg.haha




Kt muzium ni korg jgn risau sbb ade banyak menda yg korg boleh tgk. Dari dalam muzium sampai la kt luar sbb kawasan tu berpusat. Kt situ la korg bleh ke Muzium Kesenian Islam, Herittage Village, Taman Kupu-kupu dan mcm2 la cam pokok2 sume. Korg nk men canopy walk yg scary pon boleh.haha Nak masuk ke muzium tu kena bayar RM2/pax la ye. =)

Hari pon da lewat ptg, kitorg pon mau blk la plk ke bilik. Cuba teka kitorg blk cmne?haha kitorg menapak dari muzium smpai la ke hotel. Setengah jam lebih jgk la bjalan smpai da hilang lemak ni 5kg!

Malam kt KK ni sonok sbb malam dia hidup. Aku ngn wifey g dinner kt Todak Waterfront. Kt sini memang banyak seafood fresh2 yg korg bleh dpt. Harga dia pon bleh tahan la asalkan korg pandai deal. Kami mkn mlm tu siakap masak 3 rasa, sotong goreng tepung, butter prawn ngn kailan ikan masin. Total RM 60 untuk 4 org mkn. Then lepas tu kami pon terus tumbang kt bilik hotel. hehe

p/s: nntikan siri smbungan ye..=)




us!hehe ;)

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah