Pages

Thursday, February 28, 2013

Info Rumah: MRTA VS MLTA


Asslamualaikum...

Hari ni aku nk cite pasal info rumah sket ye. Maybe ramai yg tak pernah tau pasal mendalah nih. Aku sndiri pon b4 ni dengar2 cmtu je tp tak paham pon. Cuma bila da berkecimpung dlm bab2 nk beli rumah, so kena la amek tau kan. Info ni sume pon banker yg explain kt aku ngn panjang lebarnya.

MRTA atau nama saintifik beliau Mortgage Reducing Term Assurance ni sbnarnya boleh dikatakan sejenis insurans tuk melindungi rumah yg korg beli tu. Suka atau tak, kita tak tau masa depan kan? So incase kita cacat ke, excident yg memudaratkan or meninggal, MRTA ni la yg akan tlg setelkan hutang loan rumah kita.

Contohnya la kan. Klo umah korg tu RM200k then tiba2 penama rumah tu meninggal, bank akan terus setelkan loan rumah tersebut. So pewaris or ahli kuarga da tak payah risau. Kita pon mest tak nak ank bini tanggung hutang kita kan?

Apa jd klo rumah tu korg jual?haaa Maka terhapuslah MRTA korg. Kena start blk sume. Rumah baru, MRTA pon kena baru la. Korg takleh transfer value yg korg da byr kt rumah baru. Besenya klo investor dia just amek MRTA  tuk 5 years je sbb pasni dorg nk jual rumah tu.

MLTA plk or Mortgage Level Term Assurance lebih kpd pelaburan jangka masa panjang. MLTA pon cover kes yg sama mcm MRTA cuma benefits dia lain la sket. Dari segi premium pon lg mahal compared to MRTA sbb dia involve protection, savings and returns.

Ok la. Klo tak bg contoh korg tak paham lak kan. Mcm ni la, incase jd pape kt korg, bank akan bayar terus total outstanding loan rumah tu then klo ade balance, korg akan dpt cash tu. Let say korg purchase umah tu tuk loan 40 years & slama tu jgk korg tak de involve ngn excident pape, korg leh mintak blk total value yg korg bayar every years tu plus dividend.

MLTA ni besenya RM3500/years so klo 40 years korg da bayar sbanyak 140k. Banyak wooo. Setel bayar rumah cash pon dpt jgk. Tak ke seronok.haha Oh ya, korg leh jgk klo nk stop bayar tp bese org akan stop pd tahun 17 ke atas. Time tu baru ade pulangan or dividend.

Lg satu, MLTA ni primary key die *bahasa programmer la plk pd panama atas geran bukannya pd rumah. Means klo MRTA, tukar rumah je kena renew insurans. Tp MLTA tak, korg bleh continue bayar even korg ada bnyak rumah pon. Dia akan terus cover tuk sume rumah tu.

Haaa..da paham? hahaha secara ringkasnya klo korg nk beli rumah sementara better amek MRTA sbb nnt korg mest nk jual jgk tp klo korg nk beli rumah tuk stay smpai tua, better amek MLTA. Duit yg korg bayar every month tu nnt korg leh collect blk tuk sara hidup pas bersara. 

So yg penting, analyse dulu property yg korg nk beli tu & bajet kewangan korg sbb tak semestinya korg kena beli full coverage protection.

0 sweet comments:

Post a Comment

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah