Pages

Wednesday, February 13, 2013

Sabah Trip! 4th Day..

Assalamualaikum...

Masuk la n3 tuk hari ke-4 plak ye, 28 Jan 2013 Isnin. Hari ni agk full plan kitorg sbb tak nk lepaskan peluang melawat tempat menarik area Kundasang & Ranau. So pagi tu agk awal kitorg bgn then terus kuar pegi bekfes kt tempat bese, Restoran Intan. Lynn pon siap2 checkout sbb rini last day dia kt sabah. Da nk blk dah dia tu.haha

After bekfes, kami sume pon terus ke Kinabalu Park. Subhanallah tak sangka lak view pagi2 superb cantik. Sepanjang jln kami disajikan ngn view gunung kinabalu walhal smalam kitorg lalu tak nmpak pape pon sbb berkabus.

Nk masuk kinabalu park ni kena bayar tau. Sorg RM3. Kitorg smpai sini lebih kurg 9.00 pagi. Kt dlm ni la korg leh nk amek gmba view gunung kinabalu yg cantik2. Kt dlm ni la jgk hikers memulakan pendakian. Bila la agaknya berpeluang nk nek kinabalu. haish!




Da puas bergambar, kitorg pon ke Desa Cattle Farm. Ala, tmpat lembu tu la. Yg org kata cam New Zealand. Oleh sbb kitorg dtg sini pagi, so tak dpt la tgk lembu beratur nk kena perah susu sbb sesi perah memerah ni pukul 3ptg je tau. Tp korg jgn risau sbb korg still leh layan view dia yg superb, bg mkn anak lembu kambing ngn beli susu lembu fresh kt dlm tu. So ok la kan. hehe Oh lupa, nk masuk sini kena bayar RM4/pax ye.

Oleh krn banyak lg plan dlm kepala nih, kitorg pon shoot ke Ranau plk. Jam time tu da pukul 12 t/hari dah. Dekat kul 1ptg kitorg smpai Hot Spring. Nk ke sini senang je. Korg follow la signboard. Tak yah nk guna waze bagai.




Kt Hot Spring ni macam2 ade. Korg bleh mandi kolam air panas, berkelah water fall, main canopy walkway or masuk gua kelawar. Nk masuk ke tempat ni mcm bese lah, RM3/pax kena bayar kt gate dpn. Kitorg dtg sini nk tgk2 keadaan je.*mcm yb plk..haha

Takde lah, da siap rendam kaki skejap, kitorg pon pegi la men Canopy Walkway. Nk naik sini pon kena bayar lg. RM3/pax & hanya sbijik je kamera bleh guna. Kamera tu kena bayar tau. RM5 tuk sbijik kamera. So make sure korg amek gmba banyak2. haha Canopy walk dia tu bleh tahan jgk la panjang. Tuk org yg gayat, make sure tabahkan diri ye.




Dalam kul 2 lebih kitorg pon gerak kuar ke next destination. Kali ni kitorg nk men geli2 ngn ikan kelah plk. Kitorg singgah kt Tagal Sg. Moroli, Kg Luanti Baru, Ranau. Nk ke sini dekat je. Dlm setengah jam dari tmpat td & bayaran masuk RM5/pax. Makanan ikan plk 20sen 1plastik kecik. Cukup la tu. Tp korg kena ingat, kt sini ada limit masa tau. Korg bleh manja2 ngn ikan kelah ni 15minit je then korg da kena naik. Gila banyak ikan kt sini. Korg relakan je la kaki korg kena geget manja. Kt sini pon ade canopy walk. So klo korg tak puas lg men kt Hot Spring td, leh la smbung kt sini plk. hehe

Lebih kurg kul 3.30 ptg camtu kitorg dah beransur. Ingatkan nk terus ke pekan ranau hantar si lynn ni kt bus stop sbb dia da nk blk KK tp ternampak lak signboard Tea Sabah. So try la masuk. Korg klo nk lalu sini memang struggle gila la sbb jalan dia sume tanah berbatu. Tuk pengetahuan korg, kt sini just bleh nk tgk view ngn beli tea murah je la. Agak tak user friendly kan? haha Klo kt cameron siap ade cafe & kek bagai. pffftt Last2 kitorg beli jgk tea sabah ngn harga RM11 tuk 3 kotak. Klo korg usha tea ni kt KK memang RM6 skotak!

Ok lah, time tuk hantar minah ni blk plk. Pkul 4.30 ptg ktorg smpai kt bus stop Ranau. Kebetulan da ade brader van kt situ yg nga tunggu sape yg nk g KK. Sbenarnya aku pon baru tau ada van ngangkut org dari Ranau-KK & waktu dorg gerak dari 7.30 pagi smpai 5.30 ptg klo tak silap. 

Da lambai2 sume, aku ngn wifey pon terus blk ke resort kami. Mandi, solat sume then kuar dinner tanpa gangguan. cheewaaah! hehe
daa~~~















1 sweet comments:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah