Pages

Wednesday, March 6, 2013

Hidden Fees Buying A House

Assalamualaikum...

Bertuah & seronok rasanya bila ada yg sudi share pengalaman & knowledge dorg kt kita. kan? Bak kata org, kurg membaca kurang la pengetahuan. Tp klo kurang berkawan, kurang juga ilmu kita. Sebab kita tak tau apa yg dorg da tau. Betul tak. Tp kena ingat jgk kita tak bleh ambil bulat2 tau apa yg org tu ckp. Cukup la utk pengetahuan kita saja. Klo nk tau sesahihannya, kena la siasat sndiri.

Ok la, hari tu sempat jgk aku jumpa sorg mamat chinese ni sbb nk anta dokumen pasal loan rumah. Then dia story la sket sbanyak pasal plan bank dorg. Oh ya, dia ni dari OCBC. So tuk loan rumah ni dia kata bleh buat flexie plan. Aku pon mula2 tak paham sgt sbb time tu aku memang da ngntuk. Penat kot. Tp last tu aku tnya dia semula. Rupanya plan tu mcm saving akaun la. Cuma rate yg kita kena bayar depend pd value money yg kita simpan dlm akaun. 

Contoh, klo loan rumah 200k & dlm akaun kita ada 50k, interest yg kita kena bayar nnt akan jd kurang sbb value loan da ditolak ngn value dlm saving. Let say rate 4.3, so dia akan kira 4.3x150k je. Tp klo korg kuarkan blk duit 50k td, interest akan naik semula la.

Mamat ni cite lg, setiap bank biasanya akan ada hidden charges tersendiri. Charges cmne?haaa Incase la korg terlambat bayar untuk tempoh 1 bulan. Husband da meninggal & korg lak keje singapore. Bila time nk bayar, tgk value da lain. Dia punya rate bukannya naik 1-2% tp dari 4.3% terus jd 6.5+2.5%. Fuhhhh lebih dari double! so better jgn lambatkan bayar apa2 loan yg korg ada. Ni kes yg terjadi pd client dia time dia keje ngn Public Bank.

Then time dia kje ngn Maybank, ada lg kes yg jd kt client dia, sorg inverstor. Korg la kan, klo korg beli rumah mest kena buat loan kan. Mana mampu nk bayar cash. Sama la cam client mamat ni. Dia apply loan, then beli rumah ngn harga 90k then dia jual blk rumah tu ngn harga 150k. Duit yg dpt tu mesti la dia guna tuk setelkan loan 90k kan? Tp bank ada extra charges bila dia nk setelkan loan tu lump sum! puii la. Sepatutnya bila nk bayar lump sum, value jd makin kurang la.

Klo korg gugel pon, korg mest akan tau apa lg hidden fees bila korg nk beli rumah. Banyak sebenarnya mcm :
  1. Loan agreement 
  2. Stamp duty on loan
  3. Stamp duty on property
  4. S&P Agreement
  5. MOT
  6. Lawyer fees
  7. Insurans MRTA
dan sebagainya. So make sure klo korg beli ngn developers, sume ni dah covered or free. Then korg bleh la pikir tuk kos pindah masuk brg rumah, pasang grill, plumbing, renovation sket2, beli langsir perabot sume dll.


0 sweet comments:

Post a Comment

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah