Pages

Monday, April 29, 2013

Mana Lokasi Mengundi Anda?

Assalamualaikum...


Korang dah tau mne tempat mengundi korg? Klo tak tau sila la check cepat ye sbb tinggal bape hari je lg dah negara kita nk mengundi. Apa guna ckp pong pang pong pang sane sini lebat tp tak daftar & pegi ngundi kan? Baik ko duk umah mkn lepat. haha

Tak tau la dah trend ke apa skg ni bila ramai artis pon turut sama dgn demam politik negara. Tapi bagus jgk la kan. Atleast artis tu ada hak untuk menyuarakan pendapat masing2. Tapi yg jd masalahnya bila dah jd artis ni, cepat je la org awam bg komen. heyy biarla artis ni nk ckp apa pon. Free country ok! Sume berhak nk bersuara asalkan tak timbul isu provokasi yg boleh membahayakan keselamatan negara.

Bagus klo artis tu nk berhijrah ke arah kebaikan dan lebih mendekatkan diri dgn Islam. Tapi jgn sampai penghijrahan itu diambil manfaat oleh sesetengah golongan politikus untuk meraih sokongan ramai.

Oh ye, kt fb pon skg tgh banyak share tips untuk keluar mengundi. Aku mls la nk stadi tips tu sume. Apa yg penting, aku pegi mengundi & laksanakan tanggungjawab aku. Pesan aku kt korg, jgn la bias sangat ek dlm berpolitik. Klo ko dah taksub sangat dgn parti tu, fine! Tapi bila parti lawan ade ckp pape, ade buat pape, ko terus tutup telinga, ko pejam mata. Tu dah kenapa? Seolah-olah parti ko je la yg baik tahap dewa. Be positive ok.

Sila la buka mata, buka hati. Tak selamanya org baik akan baik dan tak selamanya org jahat akan kekal jahat. Kita pon diajar dari kecik, jgn percaya bulat2 tp selidik dlu sesuatu perkara supaya tak menimbulkan fitnah kpd org lain.

Allah berfirman, maksudnya :

"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu". [Al Hujurat : 6]


Aku bukan nk tuding jari kt sape2. Tp klo ko org ijau, jgn kata org ijau sumenya baik. klo ko org biru, jgn plk ko kata sume org biru tu baik. Sume org ada kebaikan dan keburukan masing2. Klo ko rasa pemimpin tempat ko tu baik & mampu beri kemajuan, undi la dia. Jgn la ko undi calon yg dah sah2 ko kenal dia tak bleh buat keje. haha

Aku sayangkan Malaysia. Aku bersyukur sangat2 duk dlm bumi Allah yg aman damai ni. Semoga esok masih ada untuk anak cucu aku.

Oh ye, lupa lak aku nk gtau. Dah jauh menyimpang nih. Aku blk ngundi kt ganu. So korg blk mana? Dah beli tiket? hehe Sapa2 yg kt ganu tu roger2 la ye klo nk jumpa. ngee

Tuesday, April 23, 2013

Proses Pembelian Rumah


Semua org mesti nk memiliki rumah sendiri kan? Aku pon dalam mood tak sabar nak dapat kunci rumah kami. Oh ye, nak beli rumah ni bukan senang tau. Meh aku share proses nk dapatkan sebijik rumah kt sini.

1) Bayar booking
Booking biasanya bergantung pada developer atau penjual rumah tu. Booking juga boleh dikatakan duit deposit untuk korg membeli rumah tersebut. Ada yg meletakkan 3% dan ada jgk yg hanya serendah RM500. Macam kes kitorg ni kena bayar RM1000 tp time booking just bayar RM500 then balance bayar time signing SNP.

2) Apply Loan
Kebiasaanya korg memerlukan seminggu untuk siapkan semua dokumen yg diperlukan & then submit terus ke developer or bank yg korg berminat. Korg juga boleh tanya pendapat pakcik gugel bank mana yg sesuai untuk buat house loan ni.

3) Once Approve
Aggaran masa 2 - 4 minggu selepas korg submit loan form

4) Sign Letter Offer
Once dah approved, korg leh la set time ngn org bank tu tuk sign offer letter td tu. Time ni jgk la banker tu akan explain sume benefit yg dorg boleh offer tuk loan korg.

5) Sign SNP
Follow up dgn developer korg. klo tak nant akan drag masa tuk sign SNP ni.

6) Pay SNP
Aku tak sure bpe fees tuk guaman SNP ni. tp untuk kes aku, yuran guaman SNP kitorg developer yg tanggung.

7) Pay Downpayment
Kes aku kena bayar balance RM500 la kan? hehe

8) Pay Loan agreement Fees with Stamp Duty
Kebiasaan dlm range 3 - 6 ribu jgk la. Tapi korg boleh tanya banker korg boleh include dlm loan ke tak. Means, korg tak payah la bayar gedebuk total sume skali gus tp da include dlm payment bulanan korg. Kes aku, free! BSN tanggung sume kos loan. Tu je yg lebih klo korg amek loan ngn BSN. Sume urusan dokumen & fees akan ditanggung oleh bank.

9) Pay MOT
Cukai tukar nama pemilikan geran. Untuk kes aku, MOT free!

10) Pay Progressive interest based on completion level (monthly)
Tak semestinya rumah tu dah siap ke belum, korg still kena bayar jgk progressive interest ni sampai la korang betul2 dapat kunci rumah. Menurut bank, developer akan request bank from time to time untuk keluarkan loan sedikit demi sedikit sampai la habis. So klo developer dah start guna duit bank, ofkos la korg kena bayar kan?

11) Once completed the property wait for CF
Ni sangat penting! Korg tak kan dpt claim apa2 insurans klo rumah korg tu still takde CF! So tanya developer korg umah tu dah ada CF ke belum & bila CF nk dapat.

12) Take key and start your monthly repayment
Haaa..ni part paling best. Syahdu je kan bila da dpt kunci umah. Dlm kepala mesti dah terbayang mcm2 planning ngn umah baru kita tu. hehehe

** sabar menunggu dapat kunci umah baru..;)




Monday, April 22, 2013

Bila Wifey Buat Roti!

Ko tau cmne nk buat roti? aku pon tak tau. hahaha sbenarnya umah kitorg tu ade bread maker adiah kawen. Tapi blom pernah guna pon lg. Elok je lg ha dlm plastik kotak. haha So semalam tetiba time aku nk kuar beli brg dapo sket, wife aku pesan suh beli yis la, susu tepung la, butter la. Then aku ajk terus g giant shah alam. haha

Maka shopping la kita. Daripada nk beli agar2 ngn gula melaka, terus shopping banyak. haha Oh ye, kitorg pegi sana tu da maghrib, so pas beli barang sume, sempat la jgk wife pegi tempah baju raya dia, then terus blk umah. Da siap solat sume, kami pon memulakan operasi kami. ngehngehngeh..

ni la bread maker tu..panas dari kotak..haha
menyiapkan bahan..
bahan-bahan...
bahan-bahan lagi..haha
ok ni alat penimbang..siap beli kt giant..hehe
Korang nampak tak huru-hara kt atas tu. haha tu la namanya excited nk buat kek. Tapi disebabkan oven takde lagi kt umah, guna la apa yg ada dlu. Bread maker ni kitorg dapat dari batch 20 UPSM, UKM. Thanks korg sbb bagi alat mainan best tuk kitorg ni. haha

Lepas dah setel baca manual sume, bekas pon da basuh, maka sesi mencampurkan bahan-bahan pon bermula. Eh, klo korg nk resipi jgn tnya aku tau. Ni aku jd pengacau je. Klo nk resipi sila gugel. Buat roti bukannya susah pon. chewaahh belagak! haha

dah ready nk tuang! haha
pelan..pelan..jgn gelojoh.. ;)

haaa...ini lah rupa sume bahan apabila dicampurkan..hehe
Dalam manual tu ckp, masukkan air dlu then tgh tu bahan kering macam tepung sume then last skali baru yis. Masa kitorg da tutup & set time, masing2 duk tgk ikut atas cmne dia gaul tepung tu sampai sebati. Jakun tak? haha pedulik la. Kitorg mana pernah masak roti sndiri lagi. muahaha

Klo nk tunggu sampai masak memang alamatnya tak tdo la kitorg sbb dah set 3 jam td & kitorg start bakar tu dlm kul 10. So baik la pegi tdo, bangun pagi tgk hasil. betul tak? hehe Korg nk tau hasilnya cmne? haaaa

tadaaaaaa....

roti da siap..hehe
ikut cermin atas tu la kitorg skodeng cmne tepung tu kena uli..ngee
ready untuk dimakan.. ;)
Ni lah hasil roti pertama kami. hehe Dah rasa sket pagi td b4 g kje. Sedap jgk la. Pasni bleh la tambah perisa coklat ke ape ke plk kt dlm. Kan wifey? *sambil kenyit2 mata..hehe Masalahnya bila buat roti sndiri ni ialah cmne nk potong dia nipis2. So aku terpikir klo nk buat puding roti agaknya sesuai la kot buat roti kt sini dlu then koyak2 roti masuk dlm puding. nyumnyum..

Thursday, April 18, 2013

Hamster Hilang!

Assalamualaikum...

Milo dah hilang...wuwuwu..T____T Kan aku ade story pasal milo kena duk sorg2 dlm cage dia ritu. Macam bese tiap2 hari b4 aku kuar g keje, aku akan refill makanan hams ni sume. Dah setel sume bru la aku kuar.

Pastu kan, kelmarin aku blk je keje, aku masuk bilik dlu. Yela, mesti la nk tanggal segala ape yg rimas kt badan ni dlu kan? haha Then aku pegi la tgk anak2 aku ni sume. Mula2 aku perati bubu & cici je yg duk sakan gaduh. Gilo nk beranak jgk dah cici ni kot. 

Tetiba kan, aku terpandang cage milo kosong..KOSONG~~~ *sila nyanyi macam najwa..motip?! Huh, aku apa lg, terus belek betul2 la cage milo tu. SAH! Memang kosong. Pintu cage dia terbukak. Mcm mne la aku terlupa nk tutup. Hamek! Abes satu rumah aku cari. Tu pon tak jumpa. Bila pikir blk, umah aku mne de lubang keluar. Lubang bawah pintu tu pon kecik. Lain la klo ko boleh mengecik milo oi!

Kepada Milo, sila la balik ye. Kami merindui mu...

tinggal kenangan...sobs

Wednesday, April 17, 2013

Aktiviti Weekend: Bukit Jugra

Assalamualaikum...

Phewwww...semput! haha terasa lama lak tak terjah blog aku ni. Bukan apa. Bz ngn preparation nk g bercuti kot. Oopss, terbagitau plk. haha Mane de la. Kitorg laki bini mana ada nk g mana2. lalala~

Haa..meh aku story kt korg apa aku buat last weekend ye. Oh ye, wifey aku dapat exam PTD *klo korg tak tau ptd tu ape tersangat la kesiannn..haha kt bangi so sabtu lepas aku pegi la teman dia. Klo aku duk umah pon bukannya dapat ape kan? Congrates wifey!!! hehe Korg jgn la tanya aku dpt exam ke tak. Dah sah2 aku g teman je, memang tak dpt la. haha Bila aku check kt jpa, fuhhh! ANDA TIDAK LAYAK! sob3 Tu la, dulu tak nak blaja betul. Skg sape yg susah. T__T Dah setel sume, kitorg pon merayap jap kt alamanda & then terus blk umah. Panas wooo. Tak sanggup nk jln lama2.

suami mithali..hehehe
Esoknya memang dah plan nk g jogging. Pagi2 lagi wife aku da bising kt telinga kejut aku bgn subuh. Bila sampai part dia ckp.."klo malas tak yah g jogging la..", terus aku melompat bgn. Bukan apa, tak nak la sampai wife aku majuk. Kang sapa susah. Tdo sorg la jawabnya. haha Pagi tu kitorg jog kt bukit jalil sebab dah lama tak pusing2 situ. Dlu pon umah sewa kt bukit jalil. Cuma skg klo nk ke sana memang tak la. Jauhhhhh!

Ok ni bab sehat! Pas je jog terus p pekena roti telur kt kedai mamak yg bese aku lepak dlu. Tak sangka plk mamak sorg ni still cam aku. Dia siap dtg tanya nape dah lama tak nampak. haha Kira femes jgk la kan muka aku ni. kih3

Time tgh syok mkn tu, aku tnya la wife aku.."lepas ni nk g mne syg? bukit jugra?.." then dia reply "..ok gak!..". Aku? errrr..aku gurau2 je tetiba dia bersemangat lak. Terus check kt waze bpe bajet masa nk ke sane and resultnya 40 minit aka kul 10 pagi kitorg smpai sane. Then apa lg bayar cepat2 & terus drive ke sana.


ada tulisan besar JUGRA!
Bagi sesapa yg tak tau Bukit Jugra ni kt mana, boleh la tanya pakcik gugel ye. Klo korg tanya aku, aku bleh ckp dekat area banting je sbb aku pon follow waze. Klo nasib korg baik, korg bleh tgk ada org buat paragliding kt bukit jugra ni tapi time aku pegi tu tgh takde org. Sebenarnya takde apa sangat yg korg bleh buat kt sini selain tgk rumah api bukit jugra, kaji sejarah ngn tgk view pemandangan sungai langat. Oh ye, aku naik atas ni pon guna kete tau. Klo nk naik bukit jugra guna kereta boleh, tapi kena hati2 la ye sbb jalan kecik. Dah mcm kt cameron plk.

Next?! haha Time blk ni wife aku plk drive sbb dia nk bawak aku pegi tgk sepang gold coast. So melepak la sana sambil tgk view pantai plk. Fuhh terasa mcm tgh bercuti plk. Memang hari yg sangat produktif! Blk je umah masing2 terus pengsan. ^_^ eh lupa nk bgtau, kitorg sibuk bersukan ni sbb cik wifey aku ni dpt pegi interview & ujian fizikal tuk jawatan bidang yg dia stadi dlu. So nk kena ada fittness la kan. All the best sayang!

dekat pintu masuk ke rumah api..
belakang tu la sungai langat
layan perasaan nampakkk..hehe
ni pondok tuk berehat kt atas tu. Dah banyak vandalisme kt tiang2..haha



da sampai sane korg tilik sendiri la ye..
haa..jom main pantai! hehe

Friday, April 12, 2013

Hamster Beranak!

Assalamualaikum...

Aku dah dapat cucu weh! haha Klo korg perasan baru je seminggu aku bela hams ni kan? haaa tu la. Aku sndiri pon tak percaya. Bak kata org tua, kecik jgn disangka anak besar jgn disangka bapak! haha

Weekend ritu kan aku blk ganu sbb adik aku nk tunang. So aku bawak la skali bubu, cici, milo ngn ruby blk ganu gk. Nasib baik aku bawak, klo takkk...mesti da mati sume baby hams tu. Kt ganu gk dia pilih tempat nk beranak. haha

Malam tu time aku ngn wifey baru sampai kg, kitorg biar je hams ni kt bawah. Ingatkan ok la kan takde pape. Baru je nk lelap tetiba dgr bising kt bawah. Aku pon cepat2 la trun tgk ada apa. Nah! Betul pon sangkaan aku. Kucing liar ngn try nk ngap hams aku tu. Kucing tu dpt masuk umah ikut lubang tingkap rumah. So malam tu hams ni sume bermalam la dlm bilik aku.

Korg tau tak? Cukup la bising ruby ngn milo mlm tu. Sikit2 gaduh. Baru je aku nk terlelap, dorg bising lg. B4 ni tak pernah pon camtu. Elok je senyap cam bubu ngn cici. Aku pikir dorg ni trauma sbb kena hempap ngn kucing so aku biarkan je la.

Soknya aku pindah hams ni sume ke bawah sbb kt atas panas time siang. Time tu takde baby lg tau. Bila aku siap mandi & nk bg ruby makan, aku nampak milo duk jauh je. Pastu aku nampak ada baby hams sekor! Aku pon apa lg. Cepat2 la pindahkan milo ke tempat len. Takut jgk nnt si jantan tu mkn baby hams plk. Terpaksa la milo duk dlm kotak dlu sbb takde cage lebih kt kg. haha


ni 2nd time aku tgk..da bnyak anak dia..haha

Banyak tips kt blog ckp jgn pegang baby hams & jgn buat ibu hams stress. Then aku pon cepat2 la alih ruby kt tingkat so that ruby ni tak stress ngn org skeliling dia. Klo dia stress dia akan makan anak dia! Total sume anak ruby asalnya 7 ekor pastu 2ekor mati kena gigit semut & sekor mati dia makan. Hilang ghaib camtu je so aku assume ruby la tu yg makan. Klo korg tak nak hams tu makan anak dia, make sure dia tak stress & bekalan makanan dlm cage ada banyak. So setakat hari ni sume anak ruby still maintain 4 ekor lg. Harap2 sampai besar la. hehe

Oh ye, lupa lak pasal milo. Kan td aku asing dia dlm kotak & hari tu hari jumaat. Abes 1 bandar aku pusing cari kot2 ada kedai pet yg bukak tp takde. So esoknya hari sabtu aku sambung pencarian & korg tengokla hasilnya.

import dari ganu..RM100 je..haha
Hahaha..asalnya nk yg kecik je. Skali beli yg besar! Tu dia. Ni wifey aku yg pilih. So aku tukar bubu ngn cici masuk cage ni & milo guna cage dorg sbb milo sekor je. Nnt klo baby hams dah besar, ntah2 bubu & cici pon aku campak ke cage kecik. hahaha

bubu tgh tdo..
siap ade tangga lg..kelas ko jahh..
asalnya milik bubu & cici..tp skg da jd milik milo..kesian lonely
**baby hams da ada bulu sket2..hehe


Tuesday, April 9, 2013

Sign SNP Rumah Baru

Assalamualaikum...

Terlupa plk nk update korg pasal umah baru kami #syawin. Dulu aku da story yg loan kitorg da approved kan? So next step nya tunggu lawyer call kitorg je la. Tunggu punya tunggu maka dorg pon call & set la appoinment kt ofis dorg.

Lawyer kitorg ni actually memang da panel ngn developer rumah tu. Memandangkan ofis dorg boleh dikatakan jauh la jgk *kt klang nu haa.., so aku ngn wifey kual awal lunch & terus shoot ke sana. Nk cari ofis Majid & Chen ni tak de la susah sangat. Sebelah bank Standart Chartered je rupanya *padahal set gps..hehe

tgk la dokumen tu..haha
tgn dah penat..haha
Apa yg korg tgk tu sebenarnya baru sedikit tau. Baru aku tau nk beli rumah ni bkn senang rupanya. Banyak betul dokumen nk kena isi nk kena sign. Bayangkan je la 1 dokumen ade 4 copy then kena sign every page. Klo 1 dokumen ada 40 pages? Klo ade 5 dokumen?hahaha korg kira la sendiri k!


PSA
DA Agreement
Ada lg agreement yg aku terlupa nk snap. Tu tgh lagho men candy crush la tu kot. Kesian wife aku sign banyak2. haha Oh ye, rumah tu atas nama wife aku. =)

Sebelum terlupa, ada sdikit info klo korg nk buat investment dlm bidang hartanah ni

  1. Rumah dibawah 5 tahun akan dikenakan tax sekiranya korg nk jual. So make sure dlm 5 tahun tu korg sewakan je la dlu ye then bru jual.
  2. Incase korg nk cancel beli rumah, make sure proses stamping belum lg dibuat. Incase da sampai proses stamping & dokumen dah ready, korg still kena bayar kos stamping tersebut.
  3. Biasanya lawyer bg masa 3-4 bulan kpd bank untuk sediakan semua duit loan korg tu. Klo bank tu gagal, nasib la korg. Tak dpt la nk merasa umah baru. keh3
  4. After bank dah kuarkan sume duit, dalam masa 7 hari korg akan dapat kunci rumah baru korg tu.

** lepas ni tunggu sape plk nk call..haha

Monday, April 8, 2013

Majlis Tunang Mazlan

Assalamualaikum...


Congrates Lan & Wani

Alhamdulillah dah selamat da pon majlis pertunangan adik aku Mazlan ngn tunangnya Wani. Majlis berlangsung 5 April 2013, Jumaat yg lepas. Yes! Jumaat yg lepas. So aku pon dah tentu la tak keje kan? haha

Aku ngn wifey amek cuti khamis & jumaat tu sbb klo khamis nk keje then terus gerak ganu pengsan la kan? So khamis tu kitorg rehat2 kt umah sambil setelkan mana2 urusan yg sepatutnya. hehe

Overall majlis berjalan lancar, cuaca pon ok cuma kt ganu skg panas sangat. Klo kt umah aku tu da macam sauna. haha

Oh ye, klo korg nk tau tarikh ni jgk la hamster aku beranak! haha tp nnt la aku story kt n3 lain k.










my brother...
mama sarung cincin
 


laki pon ade cincin ek? haha
eh eh..wifey! hehe ;)


us!..ngee
Katanya nk ikat sampai akhir tahun. Mintak2 la jgn bulan 10 ye. Nanti kacau plk plan aku nk g china. Dah la plan aku nk g redang pon dah tak jd. Banyak2 tarikh, tarikh ni jgk yg dia nk buat majlis. Nak diskus, dia plak kt tgh laut.pffftt


** moga dipermudahkan...
 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah