Pages

Monday, April 22, 2013

Bila Wifey Buat Roti!

Ko tau cmne nk buat roti? aku pon tak tau. hahaha sbenarnya umah kitorg tu ade bread maker adiah kawen. Tapi blom pernah guna pon lg. Elok je lg ha dlm plastik kotak. haha So semalam tetiba time aku nk kuar beli brg dapo sket, wife aku pesan suh beli yis la, susu tepung la, butter la. Then aku ajk terus g giant shah alam. haha

Maka shopping la kita. Daripada nk beli agar2 ngn gula melaka, terus shopping banyak. haha Oh ye, kitorg pegi sana tu da maghrib, so pas beli barang sume, sempat la jgk wife pegi tempah baju raya dia, then terus blk umah. Da siap solat sume, kami pon memulakan operasi kami. ngehngehngeh..

ni la bread maker tu..panas dari kotak..haha
menyiapkan bahan..
bahan-bahan...
bahan-bahan lagi..haha
ok ni alat penimbang..siap beli kt giant..hehe
Korang nampak tak huru-hara kt atas tu. haha tu la namanya excited nk buat kek. Tapi disebabkan oven takde lagi kt umah, guna la apa yg ada dlu. Bread maker ni kitorg dapat dari batch 20 UPSM, UKM. Thanks korg sbb bagi alat mainan best tuk kitorg ni. haha

Lepas dah setel baca manual sume, bekas pon da basuh, maka sesi mencampurkan bahan-bahan pon bermula. Eh, klo korg nk resipi jgn tnya aku tau. Ni aku jd pengacau je. Klo nk resipi sila gugel. Buat roti bukannya susah pon. chewaahh belagak! haha

dah ready nk tuang! haha
pelan..pelan..jgn gelojoh.. ;)

haaa...ini lah rupa sume bahan apabila dicampurkan..hehe
Dalam manual tu ckp, masukkan air dlu then tgh tu bahan kering macam tepung sume then last skali baru yis. Masa kitorg da tutup & set time, masing2 duk tgk ikut atas cmne dia gaul tepung tu sampai sebati. Jakun tak? haha pedulik la. Kitorg mana pernah masak roti sndiri lagi. muahaha

Klo nk tunggu sampai masak memang alamatnya tak tdo la kitorg sbb dah set 3 jam td & kitorg start bakar tu dlm kul 10. So baik la pegi tdo, bangun pagi tgk hasil. betul tak? hehe Korg nk tau hasilnya cmne? haaaa

tadaaaaaa....

roti da siap..hehe
ikut cermin atas tu la kitorg skodeng cmne tepung tu kena uli..ngee
ready untuk dimakan.. ;)
Ni lah hasil roti pertama kami. hehe Dah rasa sket pagi td b4 g kje. Sedap jgk la. Pasni bleh la tambah perisa coklat ke ape ke plk kt dlm. Kan wifey? *sambil kenyit2 mata..hehe Masalahnya bila buat roti sndiri ni ialah cmne nk potong dia nipis2. So aku terpikir klo nk buat puding roti agaknya sesuai la kot buat roti kt sini dlu then koyak2 roti masuk dlm puding. nyumnyum..

0 sweet comments:

Post a Comment

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah