Pages

Friday, April 12, 2013

Hamster Beranak!

Assalamualaikum...

Aku dah dapat cucu weh! haha Klo korg perasan baru je seminggu aku bela hams ni kan? haaa tu la. Aku sndiri pon tak percaya. Bak kata org tua, kecik jgn disangka anak besar jgn disangka bapak! haha

Weekend ritu kan aku blk ganu sbb adik aku nk tunang. So aku bawak la skali bubu, cici, milo ngn ruby blk ganu gk. Nasib baik aku bawak, klo takkk...mesti da mati sume baby hams tu. Kt ganu gk dia pilih tempat nk beranak. haha

Malam tu time aku ngn wifey baru sampai kg, kitorg biar je hams ni kt bawah. Ingatkan ok la kan takde pape. Baru je nk lelap tetiba dgr bising kt bawah. Aku pon cepat2 la trun tgk ada apa. Nah! Betul pon sangkaan aku. Kucing liar ngn try nk ngap hams aku tu. Kucing tu dpt masuk umah ikut lubang tingkap rumah. So malam tu hams ni sume bermalam la dlm bilik aku.

Korg tau tak? Cukup la bising ruby ngn milo mlm tu. Sikit2 gaduh. Baru je aku nk terlelap, dorg bising lg. B4 ni tak pernah pon camtu. Elok je senyap cam bubu ngn cici. Aku pikir dorg ni trauma sbb kena hempap ngn kucing so aku biarkan je la.

Soknya aku pindah hams ni sume ke bawah sbb kt atas panas time siang. Time tu takde baby lg tau. Bila aku siap mandi & nk bg ruby makan, aku nampak milo duk jauh je. Pastu aku nampak ada baby hams sekor! Aku pon apa lg. Cepat2 la pindahkan milo ke tempat len. Takut jgk nnt si jantan tu mkn baby hams plk. Terpaksa la milo duk dlm kotak dlu sbb takde cage lebih kt kg. haha


ni 2nd time aku tgk..da bnyak anak dia..haha

Banyak tips kt blog ckp jgn pegang baby hams & jgn buat ibu hams stress. Then aku pon cepat2 la alih ruby kt tingkat so that ruby ni tak stress ngn org skeliling dia. Klo dia stress dia akan makan anak dia! Total sume anak ruby asalnya 7 ekor pastu 2ekor mati kena gigit semut & sekor mati dia makan. Hilang ghaib camtu je so aku assume ruby la tu yg makan. Klo korg tak nak hams tu makan anak dia, make sure dia tak stress & bekalan makanan dlm cage ada banyak. So setakat hari ni sume anak ruby still maintain 4 ekor lg. Harap2 sampai besar la. hehe

Oh ye, lupa lak pasal milo. Kan td aku asing dia dlm kotak & hari tu hari jumaat. Abes 1 bandar aku pusing cari kot2 ada kedai pet yg bukak tp takde. So esoknya hari sabtu aku sambung pencarian & korg tengokla hasilnya.

import dari ganu..RM100 je..haha
Hahaha..asalnya nk yg kecik je. Skali beli yg besar! Tu dia. Ni wifey aku yg pilih. So aku tukar bubu ngn cici masuk cage ni & milo guna cage dorg sbb milo sekor je. Nnt klo baby hams dah besar, ntah2 bubu & cici pon aku campak ke cage kecik. hahaha

bubu tgh tdo..
siap ade tangga lg..kelas ko jahh..
asalnya milik bubu & cici..tp skg da jd milik milo..kesian lonely
**baby hams da ada bulu sket2..hehe


2 sweet comments:

  1. bestnyaaaaaa bela hamster dan tengok dorang beranak pinak. dulu nadia bela, tapi kucing makan. sedihhhhhh

    ReplyDelete
  2. tu laa..ni pon hampir2 jd mangsa kucing.haha

    ReplyDelete

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah