Pages

Tuesday, April 23, 2013

Proses Pembelian Rumah


Semua org mesti nk memiliki rumah sendiri kan? Aku pon dalam mood tak sabar nak dapat kunci rumah kami. Oh ye, nak beli rumah ni bukan senang tau. Meh aku share proses nk dapatkan sebijik rumah kt sini.

1) Bayar booking
Booking biasanya bergantung pada developer atau penjual rumah tu. Booking juga boleh dikatakan duit deposit untuk korg membeli rumah tersebut. Ada yg meletakkan 3% dan ada jgk yg hanya serendah RM500. Macam kes kitorg ni kena bayar RM1000 tp time booking just bayar RM500 then balance bayar time signing SNP.

2) Apply Loan
Kebiasaanya korg memerlukan seminggu untuk siapkan semua dokumen yg diperlukan & then submit terus ke developer or bank yg korg berminat. Korg juga boleh tanya pendapat pakcik gugel bank mana yg sesuai untuk buat house loan ni.

3) Once Approve
Aggaran masa 2 - 4 minggu selepas korg submit loan form

4) Sign Letter Offer
Once dah approved, korg leh la set time ngn org bank tu tuk sign offer letter td tu. Time ni jgk la banker tu akan explain sume benefit yg dorg boleh offer tuk loan korg.

5) Sign SNP
Follow up dgn developer korg. klo tak nant akan drag masa tuk sign SNP ni.

6) Pay SNP
Aku tak sure bpe fees tuk guaman SNP ni. tp untuk kes aku, yuran guaman SNP kitorg developer yg tanggung.

7) Pay Downpayment
Kes aku kena bayar balance RM500 la kan? hehe

8) Pay Loan agreement Fees with Stamp Duty
Kebiasaan dlm range 3 - 6 ribu jgk la. Tapi korg boleh tanya banker korg boleh include dlm loan ke tak. Means, korg tak payah la bayar gedebuk total sume skali gus tp da include dlm payment bulanan korg. Kes aku, free! BSN tanggung sume kos loan. Tu je yg lebih klo korg amek loan ngn BSN. Sume urusan dokumen & fees akan ditanggung oleh bank.

9) Pay MOT
Cukai tukar nama pemilikan geran. Untuk kes aku, MOT free!

10) Pay Progressive interest based on completion level (monthly)
Tak semestinya rumah tu dah siap ke belum, korg still kena bayar jgk progressive interest ni sampai la korang betul2 dapat kunci rumah. Menurut bank, developer akan request bank from time to time untuk keluarkan loan sedikit demi sedikit sampai la habis. So klo developer dah start guna duit bank, ofkos la korg kena bayar kan?

11) Once completed the property wait for CF
Ni sangat penting! Korg tak kan dpt claim apa2 insurans klo rumah korg tu still takde CF! So tanya developer korg umah tu dah ada CF ke belum & bila CF nk dapat.

12) Take key and start your monthly repayment
Haaa..ni part paling best. Syahdu je kan bila da dpt kunci umah. Dlm kepala mesti dah terbayang mcm2 planning ngn umah baru kita tu. hehehe

** sabar menunggu dapat kunci umah baru..;)




0 sweet comments:

Post a Comment

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah