Pages

Tuesday, April 9, 2013

Sign SNP Rumah Baru

Assalamualaikum...

Terlupa plk nk update korg pasal umah baru kami #syawin. Dulu aku da story yg loan kitorg da approved kan? So next step nya tunggu lawyer call kitorg je la. Tunggu punya tunggu maka dorg pon call & set la appoinment kt ofis dorg.

Lawyer kitorg ni actually memang da panel ngn developer rumah tu. Memandangkan ofis dorg boleh dikatakan jauh la jgk *kt klang nu haa.., so aku ngn wifey kual awal lunch & terus shoot ke sana. Nk cari ofis Majid & Chen ni tak de la susah sangat. Sebelah bank Standart Chartered je rupanya *padahal set gps..hehe

tgk la dokumen tu..haha
tgn dah penat..haha
Apa yg korg tgk tu sebenarnya baru sedikit tau. Baru aku tau nk beli rumah ni bkn senang rupanya. Banyak betul dokumen nk kena isi nk kena sign. Bayangkan je la 1 dokumen ade 4 copy then kena sign every page. Klo 1 dokumen ada 40 pages? Klo ade 5 dokumen?hahaha korg kira la sendiri k!


PSA
DA Agreement
Ada lg agreement yg aku terlupa nk snap. Tu tgh lagho men candy crush la tu kot. Kesian wife aku sign banyak2. haha Oh ye, rumah tu atas nama wife aku. =)

Sebelum terlupa, ada sdikit info klo korg nk buat investment dlm bidang hartanah ni

  1. Rumah dibawah 5 tahun akan dikenakan tax sekiranya korg nk jual. So make sure dlm 5 tahun tu korg sewakan je la dlu ye then bru jual.
  2. Incase korg nk cancel beli rumah, make sure proses stamping belum lg dibuat. Incase da sampai proses stamping & dokumen dah ready, korg still kena bayar kos stamping tersebut.
  3. Biasanya lawyer bg masa 3-4 bulan kpd bank untuk sediakan semua duit loan korg tu. Klo bank tu gagal, nasib la korg. Tak dpt la nk merasa umah baru. keh3
  4. After bank dah kuarkan sume duit, dalam masa 7 hari korg akan dapat kunci rumah baru korg tu.

** lepas ni tunggu sape plk nk call..haha

5 sweet comments:

  1. sila sentiasa call lawyer tanya perkembangan ye. jangan jadi macam kes nadia dulu. loan dah start kena bayar, kunci rumah tak dapat2 lagi. dan, nasib baik bukan loan lawyer dari anuar hong and ong. office dia dekat ioi. yang ni taik sangattt buat keje. heyy geram tibe2. :p soryy

    ReplyDelete
  2. haha..kitorg tak sampai surat kena bayar lg.tp dorg ada ckp la even kunci xdpt pon akan kena byr jgk sket bila developer da start mintak duit ngn bank. =D

    ReplyDelete
  3. memang anuar hong & ong macam taik. charge snp & loan agreement melampau. saya kene rm12.8k untuk rumah leasehold rm250k, untuk tujuan snp dan loan agreement. ni after diskaun 50% skim rumah pertamaku. mcm2 dia charge. yang x logik pun dia charge. kepada diluar sana, jgn la guna lawfirm nie. cari yang lain. initial quotation rege lain, ble dh siap, tetibe naik. mcm harem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..adoi.tgh pikir jgk nk beli rumah 2nd ni..

      Delete
    2. kene mintak quotation dlu sebelum amik firm dorang. ada yang ok, ada yang charge macam2 padahal benda tu tak perlu. 50% tu hanya untuk duty stamp sahaja. make sure google berkenaan lawfirm tsb sblm amik.

      Delete

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah