Pages

Tuesday, July 23, 2013

Bercuti di Langkawi - Part 3

** Awas! n3 maha kaya ngn gamba...

As usual lepas je bekfes kitorg terus kuar dari resort. Hari ni banyak tempat kitorg nk lawat since rini dah last day kitorg kt langkawi. So lokasi pertama kitorg ialah Wildlife Animal Park. Operation hour tempat ni dari pukul 8.30 pagi - 6.00 petang & entrance dia plk dah naik harga RM15/pax. So klo b4 ni korg tgk ada yg dapat murah tu tak tau dorg dpt cmne. Maybe guna gomen kad kot. haha

Kt dalam ni banyak spesis binatang yg korg bleh tgk. Oh ye, jgn lupa beli mkanan binatang dlu kt pintu masuk tu klo korg nk feel yg superb kt sini. Kt sini korg boleh tgk mostly binatang darat yg jinak2 sampai korg terasa tak nak balik. Yg paling best masa bagi makan burung. Korg bayangkan la sume burung terbang kt tangan korg. Mana nk cari kt umah oi! Klo korg tanya aku, ni memang tempat wajib pegi la. Puas hati!


kaunter kosong lg masa kitorg sampai.. hehe
kt luar pon da ada gp.. =)
haaa..ni la stall mkanan tu..dorg baru nk setup tempat.. =D
beratur tunggu turn.. hehe
mari mengenal binatang! =P
kesian..tempat kecik je dia dpt..
ayam ke burung ni? haha
lai lai..jgn berebut.. hehe
puyuh pon jinak..
kancil mkn carrot..baru tau.. hehe
dikelilingi burung.. hehe
burung yg tak menyabor..asek nk mkn je.. haha
ni sekor lg tak menyabor..sampai dia tendang2 kaki sbb nk makanan.. haha
dikerumuni rabbit.. hehe
Selesai bermanja2 ngn binatang tu sume, kitorg terus gerak ke Beras Terbakar. Kt sini sebenarnya boleh dikatakan port korg nk beli cenderahati tuk bawak blk je la sbb kawasan sejarah tu ciput je & takde sape yg peduli pon. Beras yg terbakar pon skg dah tinggal sket maybe sbb takde org jaga kawasan kejadian tu. Kt sini banyak org jual baju & kain batik. So klo akak2 kt luar sana nk beli kain baju meh dtg sini. haha Kitorg sempat sambar jgk la baju kenang kenangan 2helai RM10.

Sebelum nk kemana2, jom kita check out dlu. Aku ngn wife blk bilik siap2 mne yg patut then terus checkout. Aku dah try tnya kot2 klo boleh checkout lambat tp korg tau la kan service dorg cmne. Apapontakboleh.


kawasan beras terbakar..
tu haa..yg dalam pinggan tu je yg tinggal skg ni..sket je kan?
antara stall yg ada kt sini..
Lokasi seterusnya ialah Underwater World. Tempatnya betul2 kt tepi pantai chenang. So tak susah la klo korg nk cari tempat ni kan. Terasa nk kesini sbb ramai org kata best. So ringankan jgk la hulur RM28/pax tuk masuk kesana. 

Mula2 masuk sana, aku ingatkan terus "underwater" la kan. Tapi rupanya darat jgk & binatang kt dlm tu lebih kurang je ngn apa yg aku jumpa pagi td kt wildlife. Sume sama! kecuali yg dlm air je la. Bagi aku kt sini boring sket la. Ikan jerung besar pon takde. Aku rasa yg buatkan tiket tu mahal ialah penguin. Ya! dorg ada penguin yg berenang2 atas kepala korg.


akuarium besar..
nemo..
penguin territory.. haha
skodeng penguin.. hehe
jellyfish! 
penguin ni poyo! asek nk masuk kamera.. haha
teka mana satu penguin.. hahaha
Kitorg meneruskan perjalanan ke Pasir Hitam. Dah sampai sini kena la pegi tgk salah satu keajaiban alam. Betul tak? hehe 

Kt sini kitorg lunch dlu sbelum pegi terjah ke pesisir pantai sbb perut dah bg signal suh mkn. Korg pelik tak, dalam banyak2 pantai, kenapa kt situ je pantai dia warna hitam. Korg boleh baca bnyak teori yg tertulis kt sini. Ada yg kata sbb ada dinosour kt bawah tanah la. kelakar. haha


mari menconteng.. hehe
Happy engagement anniversary sayang.. ;)
nk melawat boleh..nk melepak pon boleh.. hehe
Ok lah. Skg dah sampai masa tuk beli barang2 nk bawak blk KL. Kitorg pegi semula ke kedai Hj Ismail Group yg kitorg pegi smalam tuk beli coklat yg dikirim. Banyak jgk la kitorg shopping cuma periuk kuali je tak ckup tangan nk angkut. haha Untuk pengetahuan korg, kedai Hj Ismail Group ni memang sangat popular dikalangan makcik2 yg sukakan periuk belanga. haha Klo korg tak singgah sini memang rugi jgk la.


heaven! ;)
rambang mata..
ramainya orang...
pilih..pilih.. hehe
murah... sobs3
Setel je beli barang, kitorg singgh jap kt ikon langkawi iaitu Dataran Lang. Tengah2 panas pon ramai org jgk. Ckup la snap 2, 3 keping gmba pastu kitorg terus kuar dari sana. Bukan ape, takut coklat cair plk dlm kete. hehe

Oleh sbb airport tu area chenang & masa pon still berbaki jgk la ciput2, kitorg decide nk ke Oriental Village. Kt sini la sbenarnya tempat klo korg nk naik cable car. Tapi nasib tak mnyebelahi kitorg sbb cable car tgh yearly maintenance so tak dapat la nk menggayatkan diri. sob3 Kitorg dtg sini just nk melawat kawasan & pusing2 tgk apa yg ada kt dlm oriental village tu sendiri sbb yg dtg sini tak semestinya nk naik cable care kan? =)

Petang tu sempat layan sunset kejap kt tepi pantai otw nk ke oriental village. Aku pon tak tau tu pantai apa. Asal jumpa pantai & boleh melepak, kitorg pon singgah je la. Layan jiwang la jap. Kata honeymoon. hehe


pantai tempat melepak.. layan jiwang jap ngn wifey.. hehe ;)
Selesai je maghrib kt masjid berdekatan, kitorg pon terus ke airport. Walaupun boleh kitakan sekejap je kitorg kt sini, tapi mostly tempat menarik sume kitorg dapat lawat. Bese la kan. Datang bukannya selalu so mana bleh membazir. haha

Dalam pukul 10.30pm kitorg sampai lcct then mcam bese la amek bas ke kl centre. Kt sana abg ipar aku memang dah siap sedia menunggu kitorg. Maka berakhirlah cuti2 malaysia kami. hehe ^___^
helang yg tak terbang2.. hehe
melawat kawasan.. =)
see! tak bleh naik..sobs3
** next kita nak pegi mana ye sayang? hehe ;)

0 sweet comments:

Post a Comment

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah