Pages

Monday, August 5, 2013

Rumah oh Rumah..bila nak dapat kunci oi!


Fuhh..geram plk rasanya bila pikir pasal rumah ni. Ntah dorang buat keje ke tak la sampai skg still tak nak bagi kunci umah kitorg. pftt

Klo ikutkan agreement dalam SNP kitorg tu, sepatutnya last date bank kena setelkan bayaran kt developer pd 17.7.13 which mean last month. then lepas dah setel sume tu la baru developer akan serah kunci kt kitorg. Aku bukan ape, klo dah lambat setel, mesti la akan ada late payment interes kan? betuah la aku nk bayar klo bukan salah aku.

So last month aku dah call sume. start dari org yg kitorg deal nk beli rumah tu, org bsn yg kitorg buat loan, developer, sampai la ke lawyer sume aku call. Last2 lawyer tu ckp masalah berpunca dari bank di pihak developer. So completion date tu dorg akan extend sampai ke bulan 9 n takde kena late payment interest la. lega sket aku dengar. Harap2 cepat la dorg dapat setelkan sume.

Then last week kitorg ada la dapat surat dari lawyer Majid&Chen yg mengarahkan bsn bayar balance yg ada dalam masa 10 hari. Oh ye, bulan lepas kitorg da kena start bayar untuk umah baru ni. even mothly payment tak kena bayar full lg, tapiii sakit jgk la sbb nk kena cedok sana sini nk tampung koyak duit yg bayar tu.

So bulan ni spatutnya kitorg kena bayar payment yg tak full lg sbb kunci umah blom dapat n kitorg pon tak dduk sana lg. tapiii, hari ni dah 5 ogos org bsn still tak auto debit dari akaun. Dorg tak buat keje ke ape. bila call bank pagi ni, dorg ckp dah kena bayar full. dorg takleh nk auto debit sbb balance dlm akaun tu tak cukup. heyyyy! klo nk suh bayar full pon, anta la surat notis! klo tak sempat nk anta surat, phone kan ada wahai bijak pandai. call la bgtau amount bpe dah kena bayr. ni memang kes nk kena hamun la ni. pfffttt

Wahai pegawai bank terutamanya bank yg handle loan kitorg, BSN, jgn suka tdo time keje. buat la keje btol. jgn nk makan duit org ngn cara senang. korg melepak, interest jalan, kitorg susah!

Wahai lawyer yg bertugas, Majid&Chen, bila kitorg call tu maknanya kitorg risau. kitorg nk tau korg buat keje ke tak. tak perlu la nk sindir2 sinis ckp proses rumah ni memang mkn masa lama. tak perlu la suh kitorg baca agreement bnyak kali. kitorg perlu folo up korg supaya korg tak tdo.

Wahai developer, korg memang terbaik. bila aku call tanya pasal umah, korang just ckp tunggu duit je kan. tabik spring la sama lu..duit masuk, kunci dapat!

Apa yg aku harap, korg sume buat keje betul2 la. jgn la sampai menyusahkan org lain.

** mintak2 minggu ni dapat surat suh amek kunci umah baru..aminn

2 sweet comments:

  1. bro.. kalu lambat dapat kunci rumah dari tarikh sepatutnya.. boleh claim kat developer late penalty sbb lambat serah kunci.. x faham cuba call tribunal tuntutan pembeli rumah bawah KPKT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..dah setel sume.nasib baik tak yah bayar pape..=D

      Delete

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah