Pages

Tuesday, January 6, 2015

Pengalaman Sambut Si Kecil :)

Assalamualaikum!

Happy New Year 2015 semua...sementara berkesempatan ni aku nak story korang moment paling paling paling sweet paling best dalam hidup aku. Moga-moga sesapa yg belum ketemu jodoh tu akan cepat-cepat kawen lepas baca n3 aku ni. hahaha

Ok. 28/12/2014 pukul 4.49 am tetiba aku dengar wife aku jerit..mulanya aku ingatkan dah terlajak subuh. tapi bila aku dengar suara tu dah macam jerit-jerit nangis+risau aku pon terus melompat bangun. tengok-tengok atas katil lantai sume da banjir. pastu wife aku cakap air ketuban da pecah.

Ok aku try tak panik. terus pegi toilet kt dapur cuci muka sume *wife aku still kt toilet dlm bilik ntah buat apa la.. then aku tanya ada pape barang lg tak nk bawak. brg asas sume kitorang dah pack siap-siap simpan dlm kete incase nk terberanak time kitorang jalan-jalan ke. aku turun start kete, angkut pape barang yg patut pastu terus pecut ke Putra Medical Centre. fuhh dalam hati doa je manjang mintak-mintak sempat sampai sana.

Sampai sana je terus masuk labor room. nurse sana pon dah siapkan bilik tuk kitorang. nasib kitorang baik sebab ada bilik single yg kosong. time tu pukul 5.30 pagi n bukaan baru 6cm. so kena tunggu dulu la. bila aku tgk keadaan sume dah terkawal aku pon pegi surau solat dlu. mintak dengan Sang Pencipta moga segala urusan dipermudahkan.

Dalam kul 7 lebih tu dia punya sakit contraction memang dah kerap datang. banyak kali jgk la loceng nurse tu kitorang tekan. si awin ni pon satu asek nk teran je. time ni memang dia dah tak pikir apa pon. klo teran terlalu awal tak bleh jgk nanti energy abes awal, cervix pon bengkak. korang la as a husband kena bantu wife korang. duk kt tepi telinga bisikkan nasihat pape yg patut. aku sampai siap kena tahan kaki awin ni tak nak bagi kaki dia naik. pantang kaki naik mesti dia nak teran. haha pesan aku, jangan sesekali tinggalkan wife korang kt dalam sorang-sorang!

Alhamdulillah kul 8 doc sampai. doc oncall je hari tu. sampai je terus dia ajar cara teran yg betul.bukaan aku tak pasti la.sebelum tu 8cm dah. korang pon kena dengar skali cara teran tu sbb nanti korang pon nak tlg wife korang bersalin. takut darah??? hahaha jgn jadi laki la..=P finally aku dah start bleh nampak kepala si kecil kitorang keluar sikit demi sedikit. Tepat 8.15 am semuanya selamat. syawin junior telah selamat melihat dunia dgn berat 2.4kg. tiba-tiba doc bagi gunting kt aku suruh guntingkan tali pusat baby. fuhhh terharu sume ada.

Memang best moment ever in my life lah! pastu aku dihalau keluar dah. doc ada nak setelkan apa yg patut la tu. aku bawak masuk barang-barang yg kitorang bawak tu ke bilik then pegi tgk baby kt bilik nursery. sejuk hati bila tengok anak sihat sume selamat. ;)


hai semua..;)

Syukur ya Allah kerana diberi kesempatan untuk merasa sume pengalaman berharga ni. saat sambut baby keluar, potong tali pusat, basuh+tanam uri bayi. bagi mereka yg belum dikurniakan peluang, insya Allah masa anda akan sampai juga nanti..;)

**masih terbau haruman baby..haruman syurga ^_^

1 sweet comments:

  1. Assalamualaikum
    kenapa lama tak menulis kat blog alumni
    saya harap dapat berbuat sesuatu sebab kita akan mula mengadakan mesyuarat agong pada 28 mac 2015 nanti. Saya harap awak dapat membantu saya ..
    terima kasih..

    ReplyDelete

 

:: Wishlist ::

iPhone
iPad
MacBook
Keje stabil
Ada kete
Ada bini
Rumah
DSLR
Beli mama kete
Superbike
CRZ
Bwk wifey tgk panda
Bwk parents pegi haji
Umrah